Naar homepage
Cultuur & Media

Madeleijn van den Nieuwenhuizen: 'Nederlanders overschatten zichzelf wat betreft progressiviteit'

foto: Madeleijn van den Nieuwenhuizenfoto: Madeleijn van den Nieuwenhuizen
  1. Nieuwschevron right
  2. Madeleijn van den Nieuwenhuizen: 'Nederlanders overschatten zichzelf wat betreft progressiviteit'

Madeleijn van den Nieuwenhuizen richtte in 2016 Zeikschrift op: een Nederlandstalig media-kritisch Instagramaccount. Het account richt zich op seksisme, bodyshaming, racisme, klassisme en heteronormativiteit in de media. In Kunststof vertelt de onderzoeker wat haar opvalt in de media.

Stereotyperingen

Van den Nieuwenhuizen legt uit: "Ik weet ook wel dat de wereld niet vergaat van een beetje met een knipoog schrijven over bijvoorbeeld gender. Wat me eraan intrigeert is dat als je als die dingen samenneemt, al die stereotyperingen over wat het is om man of vrouw te zijn, dan ontwaar je bepaalde patronen. Deze zijn vaak gelinkt aan sociaalhistorische context. Ideeën bijvoorbeeld over sterkte en zwakte."

Quote

Leg je alle individuele quotes en artikelen naast elkaar, dan ontwaar je een patroon

Madeleijn van den Nieuwenhuizen

"Als je mensen blijft beschrijven in stereotyperingen, heeft dat invloed op de manier waarop we over elkaar nadenken en het soort verwachtingen dat we krijgen. Leg alle individuele quotes en artikelen naast elkaar, dan ontwaar je een patroon. Dan kun je niet langer zeggen dat het om 'flauwe incidenten' gaat, maar om maatschappelijk ideeën, die dus ook wel degelijk effect hebben."

"Ik denk dat Nederlanders zich graag laten voorstaan op het feit dat bijvoorbeeld Nederland het eerste land was waar het homohuwelijk gelegaliseerd werd. We denken vaak in Nederland dat we al heel ver zijn. Nederlanders overschatten zichzelf wat betreft progressiviteit."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie