Cultuur & Media
EONOS

Tom de Ket: 'Johan Cruijff is fantastisch als theaterpersonage'

foto: Ben van Duin
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom de Ket: 'Johan Cruijff is fantastisch als theaterpersonage'

Over iets meer dan een week gaat de musical over het leven van Johan Cruijff in première. Voor regisseur Tom de Ket is het een mooie uitdaging om zijn tanden in te zetten, vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Waarom is hij voor zoveel mensen een nationale held?"

Nummer 14, de musical: een ode aan eigenwijsheid

Johan Cruijff heeft voor De Ket genoeg ingrediënten om er een mooie voorstelling van te maken, wat nu resulteert in '14 De Musical'. "Je hebt te maken met een figuur die zoveel besproken is en zoveel ideeën had en meningen niet onder stoelen en banken stak. Daarmee heb je ook meteen een fantastisch theaterpersonage te maken."

De Ket verdiepte zich in het leven van Cruijff door veel research te doen. "Meestal kennen we alleen de successen van hem. Maar wat voor drama daar allemaal achter zit, is werkelijk fantastisch voor het theater. Hij heeft heel vroeg zijn vader verloren, het stond niet in de sterren geschreven dat hij de vedette zou worden die hij is geworden. Hij kon niet meekomen op school, had moeilijke voeten. En toch heeft hij het gemaakt. Een klassiek Hollywoodsprookje. Met het verschil dat Cruijff later ook alles weer is kwijtgeraakt."

Eigenwijsheid de sleutel

Dat Cruijff eigenwijs was, is ook De Ket niet ontgaan. "Dat is de sleutel van de hele voorstelling. Ik laat hem met alles bemoeien, zelfs met zijn eigen verhaal, dan gaat hij met mij in discussie. Of hij neemt de regie gewoon over."

Cruijff wilde aanvallend en attractief voetballen. Dat heeft De Ket geprobeerd te vertalen in de musical. "Bij ons speelt iedereen alles door elkaar heen. We hebben draaischijven, loopbanden en acteurs vliegen zelfs door de lucht. Allemaal geïnspireerd op hoe hij het voetbal ook wilde zien: als een spektakel."

Langs de Lijn En Omstreken wijdt in een serie gesprekken aandacht aan '14 De Musical'. Eerder was al componist Erik van der Horst te gast.

Ster advertentie
Ster advertentie