Cultuur & Media
AVROTROS

Vriendschap in veranderende tijden

  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendschap in veranderende tijden

Mensen blijven vaker single, dus vrienden worden steeds belangrijker. Dichtbevolktheid en online matchmogelijkheden maken het vriendschapsaanbod daarbij stukken diverser. Toch voelen we ons eenzamer dan een paar jaar geleden. Wat heb je aan vrienden en wanneer zijn ze echt? Hoe langer de vriendschap, hoe hechter? Kunnen mannen en vrouwen onderling goed bevriend zijn? En hoe is het gesteld met onze sociale capaciteiten in een tijd van individualisering en chatbots? Dat en meer met prof. dr. Beate Völker, socioloog aan de Universiteit Utrecht.

Video niet beschikbaar

Door het nieuws dat Inez Weski zich mogelijk te innig heeft ingelaten met de familie van haar cliënt Ridouan T. reist de vraag: kun je vrienden zijn met een crimineel? Volgens Völker is dat zeker mogelijk. "Juist als je iemand beter kent, zie je verschillende dimensies van een persoon."

Goede vriendschap

Wat is precies goede vriendschap? De wetenschap toont een divers beeld, maar er bestaat zeker overlap. Algemene kenmerken zijn een hoge mate van onderling vertrouwen, onbaatzuchtigheid en het beste in elkaar naar boven willen halen plus de ruimte die vrienden elkaar gunnen. Dergelijke zaken zijn in vriendschappelijke relaties veel meer aanwezig dan in familiekringen of tussen collega's.

Transitiefases

Bekend is dat de meeste nieuwe vriendschappen ontstaan in zogeheten transitiefases. Denk aan het gaan naar de middelbare school, uitvliegen tijdens je studententijd, samenwonen c.q. trouwen en natuurlijk het krijgen van kids. Je deelt in die periodes ervaringen met mensen, waardoor gesprekken gemakkelijker ontstaan. Wat overigens niet betekent dat je op latere leeftijd geen nieuwe vrienden meer kunt maken. "Je zult er alleen misschien wel iets meer moeite voor moeten doen", aldus Völker.

Vriendschap versus liefde

De huidige samenleving kenmerkt zich door een groeiend aantal single-huishoudens. Toch wil de afname in liefdesrelaties niet zeggen dat vriendschap relatief belangrijker wordt. Völker registreert momenteel weliswaar meer aandacht voor vriendschap in de samenleving, maar het seksuele aspect van liefdesrelaties laat zich daar lastig door vervangen.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie