Cultuur & Media
NOS

Kiss geeft laatste optreden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kiss geeft laatste optreden

Vandaag zijn ze in de Ziggo Dome in Amsterdam voor het laatst te zien in Nederland. KISS gaat met pensioen uit 'zelfrespect' en vanwege de 'liefde' voor zijn fans zei bassist Gene Simmons (72) onlangs. Hij zei ook: "Het laatste wat je wilt zijn, is een wereldkampioen bokser die te lang in de ring blijft. Het is slechts een kwestie van tijd totdat je benen je niet meer overeind kunnen houden en je gaat verliezen." Muziekjournalist Johan van Slooten vertelt over oude bands die stoppen in Met het Oog op Morgen.

Kiss geeft laatste concert in Nederland

Bloedspuwen

Van Slooten was heel groot fan van Kiss in 1970. 'Die geschminkte gezichten hebben ze weer. Dat hebben ze een jaartje of tien weer gedaan. Toen trokken ze volle zalen en dat houden ze nu nog steeds vast. Alles is groter dan groots, larger than life zouden ze zeggen. Er is veel te zien tijdens de concerten, vuurspuwen en bloedspuwen, dat was vooral in het begin van de band. Een lichtshow, alles... In de jaren '70 had geen enkele band dat, dat zorgde ervoor dat ze enorm populair waren.' Vertelde van Slooten.

Geruchten

'Het is nog maar de vraag of dit het laatste concert is. Deze tournee is al in 2019 begonnen, heeft even stil gelegen door corona, maar is weer opgepakt. Nu heeft de band er weer 100 nieuwe shows aan vastgeplakt omdat ze toch geen afscheid konden nemen. Dat zie je bij meer artiesten op leeftijd, dat ze zeggen dat ze afscheid willen nemen, maar dat ze toch door gaan. Kiss wilde zelfs in 2000 al stoppen.' Nu zijn de zangers al in de 70. 'Ze kunnen het nog wel, maar toen ik beelden zag van een optreden in Hamburg dacht ik: dat kan nog net. Er zijn wel geruchten dat in sommige delen van de shows wordt geplaybackt, maar of dat waar is weet ik niet. Maar muzikaal is het nog in orde; de rock-'n-roll zit nog wel in de genen van de band', aldus Van Slooten.

OOG KISS

Ster advertentie
Ster advertentie