Cultuur & Media
KRO-NCRV

Debat Rutte en Baudet: 'Bestaande politiek tegen nieuwe politiek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat Rutte en Baudet: 'Bestaande politiek tegen nieuwe politiek'

De kogel is door de kerk: woensdag vindt het debat tussen VVD-leider Mark Rutte en partijleider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet plaats. Het BNNVARA-programma Pauw vormt het decor voor het debat, dat in 'lagerhuisstijl' gevoerd zal worden. "Een goed initiatief", zegt oud-Eurocommissaris Neelie Kroes.

Volgens Kroes is het debat van aanstaande woensdag geen partijpolitieke aangelegenheid. "Mark vertegenwoordigt hier andere partijen net zo hard." Het gaat volgens haar niet om het feit dat FvD een grote concurrent is voor de VVD, maar om het feit dat Forum voor Democratie een nieuwe partij is. "Voor mij is dit een debat tussen een vertegenwoordiger van de bestaande politieke partijen en een vertegenwoordiger van een nieuwe politieke partij."

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg kan zich daar deels in vinden. "Het gaat wel om twee rechtse partijen, maar dat is in dit geval niet echt relevant." In dit debat zijn de partijen namelijk geprofileerd als pro-Europa en anti-Europa. Adjunct-hoofdredacteur van het NRC Handelsblad Elske Schouten noemt het een beproefde techniek om er een tweestrijd van te maken. "Stem op ons, want anders worden die andere de grootste."

VVD en Forum voor Democratie staan bovenaan in de peilingen voor de Europese verkiezingen aanstaande donderdag 23 mei. Vorige week daagde Rutte Baudet uit voor een debat.

Ster advertentie
Ster advertentie