Naar homepage
Cultuur & Media

'Het is belangrijk om kinderen te laten zien hoe mooi literatuur is'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is belangrijk om kinderen te laten zien hoe mooi literatuur is'

Jongeren weer aan het lezen krijgen, dat is de missie van de Boekenweek voor Jongeren. Presentator Cesar Majorana en docent Matijs Lips vertellen in De Nieuws BV hoe zij jongeren aansporen.

Nederlands docent Matijs Lips werd vorig jaar uitgeroepen tot de beste docent van Nederland. Volgens de jury brengt hij literatuur tot leven. Wat is zijn geheim? Volgens Lips is het belangrijk dat je je leerlingen goed kent en weet waar hun interesses liggen. Zo wist hij dat zijn leerling Job van mythologie houdt, voor Lips is het dan vanzelfsprekend welke boeken hij zijn leerling kan aanbevelen.

Lips noemt nog een voorbeeld, een van zijn leerlingen houdt eigenlijk niet van lezen, maar hij houdt wel heel veel van Ajax. "Tegen hem heb ik gezegd, ga de biografie van Nuri lezen." Daarnaast vindt Lips dat je als docent kinderen moet laten zien hoe mooi literatuur is en wat het iemand kan opleveren.

Online lezen

Het aantal jongeren dat leest neemt jaarlijks af. Toch ziet presentator Cesar Majorana het positief in. "Als ik door mijn Instagram-feed heen scrol, zijn de teksten onder de foto's van influencers vaak heel lang. Dat is een trend geworden. Zij zijn er ook achter gekomen dat als ze goede verhalen willen vertellen een foto alleen niet genoeg is."

Lips en Majorana waren als tieners absoluut geen lezers. Lips zijn liefde voor boeken begon door Komt Een Vrouw Bij de Dokter, "je kunt natuurlijk discussiëren of het literatuur is, of niet." Doordat zijn moeder op dat moment kanker had, leerde het Lips om de ziekte beter te begrijpen.

Een boekenserie voor jongeren

Majorana werd ook op latere leeftijd gegrepen door boeken. Vanaf maandag is zijn online boekenserie LIT! te zien op NPO3.nl, een serie voor jongeren waarin hij schrijvers spreekt en de hobby uitvoert waar schrijvers zelf niet aan toe komen. "Met Pepijn Lanen ging ik Lego-kastelen bouwen en ik heb met Connie Palmen lekker kruiswoordpuzzels zitten maken." Daarnaast praat Majorana met schrijvers over of je kunt leven van je boeken en test hij de kennis van de bekende schrijvers over hun eigen boeken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie