Cultuur & Media

NTR Radioprijs 2017 | Als het getij overloopt

foto: Nadieh Bindelsfoto: Nadieh Bindels
  1. Nieuwschevron right
  2. NTR Radioprijs 2017 | Als het getij overloopt

De komende zondagen zijn de genomineerde programma's voor de NTR Radioprijs 2017 te beluisteren op NPO Radio 1. Jaarlijks wordt de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Vanavond is de podcast Als het getij overloopt van Nadieh Bindels te beluisteren in Radio Doc, om 21.00 uur op NPO Radio 1.

NTR Radioprijs 2017 | Als het getij overloopt

Vogels in het Waddengebied, ons werelderfgoed, lopen gevaar. De zeespiegel stijgt, de wadbodem daalt en daarmee dreigt een verstoring van het ecologisch evenwicht. Een van de soorten in de gevarenzone is de scholekster. Samen met een onderzoeker maakt journaliste Nadieh Bindels een waddentocht.

Een nestje van de scholekster, een van de vogelsoorten die zich in de gevarenzone bevinden (Nadieh Bindels)

Nadieh Bindels, maakster van de documentaire Als het getij overloopt, is studente Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Nadieh is bijna klaar met studeren, maar nu al druk met allerlei projecten en activiteiten naast haar studie. Zo is ze onder andere hoofdredacteur van 3 voor 12 Noord-Holland, de Noord-Hollandse afdeling van VPRO's muziekplatform. Haar actieve leven komt voort uit haar vele interesses. Een daarvan, de Wadden, komt terug in haar documentaire Als het getij overloopt. Met deze bijzondere docu wist zij de nominatie voor de NTR Radioprijs 2017 in de wacht te slepen.

Wat heb je met de wadden?

“Het is daar zo heerlijk; veel rust, uitgestrekte vlaktes, de zee. Ik ben gek op de Waddeneilanden,” vertelt Nadieh, terwijl op de achtergrond de wind van Terschelling te horen is. Ze wilde er even tussenuit en koos, zoals vaker, een Waddeneiland als bestemming. Je kunt er letterlijk even uitwaaien.

Hebben de natuur en het milieu ook een speciale betekenis voor je?

“Ja, ik ben daar heel bewust mee bezig. Zo eet ik al zestien jaar geen vlees en vis meer, heb ik geen auto en scheid ik al mijn afval. Ook koop ik vaak dingen tweedehands. Ik vind het belangrijk om mijn bijdrage aan een beter milieu te leveren.”

Quote

We zijn met z’n allen niet erg goed bezig met het behoud van de natuur, en ik maak me daar zorgen over

Nadieh Bindels

Hoe kwam je op het idee van deze documentaire?

“Op het nieuws zag ik steeds vaker berichten voorbijkomen over de problemen in het waddengebied. Door de boringen daalt de wadbodem, maar tegelijkertijd stijgt de waterspiegel door CO2-uitstoot. We zijn met z’n allen niet erg goed bezig met het behoud van de natuur, en ik maak me daar zorgen over. Met deze docu hoop ik voor iets meer bewustwording te zorgen. Alle beetjes helpen, zelfs als mensen er maar een fractie van een moment bij stilstaan. Ik heb bewust geprobeerd er een bijzondere documentaire van te maken – net even anders dan andere docu’s – in de hoop dat de boodschap langer blijft hangen.”

Kroon's Polder, ook een belangrijk gebied voor vogels op Vlieland (Nadieh Bindels)

Hoe was de waddentocht die je maakte?

“Heel bijzonder! Het gebied, Vliehors, is normaal gesproken doordeweeks afgesloten voor publiek, dus we waren daar helemaal alleen. Heel speciaal hoe je daar de stilte ervaart op die grote vlakte – 7 km lang! - met veel zand en wad. De explosieve geluiden van het dichtbij gelegen militaire oefenterrein die je daar af en toe hoort, waren een enorm contrast met de stilte die er heerst.”

Stel dat je wint, wat zou dat voor je betekenen?

"Dat zou geweldig zijn! Maar ik vind het al een hele eer dat ik überhaupt genomineerd ben. Het maken van deze docu was zo leuk om te doen, dat een eventuele hoofdprijs vooral een extra beloning zou zijn."

NTR Radioprijs 2017

Dit jaar zijn er zes genomineerden uit Vlaanderen en vier uit Nederland. De programma's gaan over uiteenlopende onderwerpen als de aanslag op de luchthaven van Brussel, de Wadden, schaamte, het lot van illegale vluchtelingen in Nederland, het werken in ziekenhuiskeuken. Op 3 september wordt de winnaar bekend gemaakt. De komende zondagen zijn de genomineerde programma's te beluisteren in Radio Doc, om 21.00 uur op NPO Radio 1.

Lees ook:

NTR Radioprijs 2017 | Ongedocumenteerd

Ster advertentie
Ster advertentie