Cultuur & Media
NTR

Zeewier: het voedsel van de toekomst. 'Het barst van de voedingsstoffen en van de smaak.'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeewier: het voedsel van de toekomst. 'Het barst van de voedingsstoffen en van de smaak.'

Het is gezond, niet duur, duurzaam en ontzettend smaakvol: zeewier zou het voedsel van de toekomst moeten worden, als het Toine Wilke, de Zeewierman, ligt. "Het groeit gratis en voor niets in de zee", vertelt hij in Mangiare!. "Het is een heel mooi natuurproduct. Het barst van de voedingsstoffen en van de smaak."

Mangiare! Over Zeewier en Blauwe Kaas - Mangiare!

De Zeewierman

Toine Wilke is de Zeewierman. Ooit raakte hij tijdens een surftrip in Indonesië in ban van deze duurzame, gezonde groente uit de zee. "In 2013 ben ik afgestudeerd bij 'wereld zeewiergoeroe’ Stefan Kraan in Ierland. Daar leerde ik alles over het voedsel van de toekomst", vertelt hij in Mangiare!.

Eenmaal terug in Nederland wilde ik zeewier het voedsel van vandáág maken." Toine stortte zich op de zeewierburgers. Een jaar later werd dit verkozen tot het beste wetenschappelijk/maatschappelijke idee van Nederland. Drie jaar later lagen zijn producten bij een aantal grote supermarktketens en groothandels.

Met zijn nieuwste creatie, De Zeewierbox, wil hij iedereen laten zien hoe lekker en gemakkelijk het is om thuis met zeewier te koken. Zijn ambitie: met zeewier de wereld veroveren.

Barst van de voedingsstoffen

Toine: "Het is een heel mooi natuurproduct. Het barst van de voedingsstoffen en van de smaak. Het smaakt geweldig. Vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten en omega's 3; ze zitten allemaal in deze groente. Dat is waar zeewier uit bestaat. Er zijn vijf mineralen die samen met de omega 3 soorten zorgen voor de ontwikkeling van ons brein."

Het is een perfecte aanvulling op ons huidige voedingspatroon. Daarom is het eigenlijk raar dat we het zo weinig eten. Terwijl het is Azië overal in de supermarkt ligt, eten we in het Westen nauwelijks zeewier, ook niet in Nederland. "Op de sushi en de wakame salade die licht geeft niet."

Zeewier heeft weinig nodig

Het is een heel duurzaam product. Zeewier heeft weinig nodig. "Het groeit voor je neus. Je hebt geen zoet water nodig om zeewier in zout water te telen. Dat is een groot voordeel, "want er is een groot tekort aan zoetwater als wij zo doorgaan in ons huidige systeem."

Echte wakame

Neem wakame. "De wakame salade die wij kennen van bij de sushi is niet te vergelijken met het blad van dat wier. Die salade wordt gemaakt van de bewerkte stengels van de wakame, maar het wakame blad kun je zo eten, dat is fantastisch. In Azië wordt het veel gegeten bij de misosoep. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook tempeh enorm mee oppeppen. Het is een bron van umami.

Er is ook wier van Hollandse bodem. Dulse bijvoorbeeld, wordt op Texel geteeld. "Daar hebben ze een stap toegevoegd aan het droog-proces waardoor ook dat wier heel erg lekker wordt."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie