Cultuur & Media

De ultieme feelgood-kattenfilm: Poeslief

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De ultieme feelgood-kattenfilm: Poeslief

Kattenfilmpjes zijn ongekend populair op het internet. Spelend, vallend, met water: als er een kat te zien is, blijven mensen kijken. "In deze coronatijd wilden we een feelgood-film maken, dus vandaar dat het deze film werd," vertelde filmmaker Ignas van Schaick in NOS Met het Oog op Morgen.

Het werd dus Poeslief, een film met de George Clooney onder de filmkatten: de Nederlandse Abatutu. "Hij wordt ook echt herkend als we op straat filmen. Dus wat dat betreft is die vergelijking wel terecht," zegt van Schaick. Eerder was deze kat ook te zien in een andere film van de filmmaker: De Wilde Stad.

Maar de beroemde filmkat is niet de enige poes in de film. De afgelopen maanden verzamelden de filmmakers ook kattenfilmpjes van het publiek. "Daar zat echt van alles tussen: van professioneel geschoten filmpjes tot een rechtopstaand smartphone filmpje."

In de film zitten verschillende hoofdstukken: van de kitten tot katten en muziek. "Maar mijn persoonlijke favoriet is het hoofdstuk over katten en water. Dat vind ik gewoon zo grappig om te zien."

'Abatutu is een professional'

De hoofdrol is wel van een 'professional': Abatutu. "Die is vanaf jongs af aan getraind om in iedere situatie op zijn gemak te zijn. Dat is heel uniek voor katten. Een film als deze kan je dan ook niet met iedere kat maken," legt van Schaick uit.

"Het belangrijkste blijft het welzijn van het dier. Als de kat er niet gelukkig uit ziet, wat je bijvoorbeeld kan zien aan de staart en de oren, dan stoppen we met filmen. En de trainer, Sabine, blijft er altijd bij."

Ter verdieping deden de filmmakers ook een onderzoek onder duizend katteneigenaren. En wat blijkt? Katten zijn meer dan een huisdier voor de meeste eigenaren. "Juist in coronatijd helpen katten tegen eenzaamheid. Mensen praten tegen het dier, hebben het idee dat hij ook terugpraat en hen begrijpt. Ze hebben echt een sociale functie."

De film Poeslief is vanaf vandaag, Dierendag, in de bioscoop te zien.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie