Cultuur & Media

Twee jaar Trump, 8158 leugens

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee jaar Trump, 8158 leugens

Deze week is Donald Trump alweer twee jaar president van de Verenigde Staten. En in die tijd heeft hij niet stilgezeten. Volgens de Washington Post vertelde de machtigste man van Amerika de afgelopen twee jaar 8158 aantoonbare leugens of onwaarheden.

In zijn eerste jaar als president vertelde Trump volgens de vooraanstaande Amerikaanse bijna tweeduizend onwaarheden en in het tweede jaar liep dit op naar ongeveer zesduizend. Dat is een gemiddelde van zestien leugens per dag. De krant heeft alleen de onwaarheden gemeld die aantoonbaar onjuist zijn.

Journalist Tom Kleijn noemt het in Spraakmakers interessant dat we in een tijd leven waar dit geaccepteerd lijkt te worden. "Kennelijk maakt het niets meer uit. Zijn achterban slikt het." Een paar jaar geleden was het volgens Kleijn zo dat als je iets zei als politicus, je ter verantwoording kon worden geroepen.

'Nu gaat het anders worden'

Als oud-correspondent werkte Kleijn jaren in de Verenigde Staten en hij herinnert zich het omslagpunt nog goed. Zo was hij in 2009 en 2013 bij de inauguraties van Obama en stond hij bij de beëdiging van Trump eveneens op het grasveld. "Mijn cameraman en ik waren zelfs een uur later dan normaal en dachten bij onszelf: wat is het hier leeg. We zagen het gras en de witte bekleding."

Dat Trump en zijn woordvoerder Sean Spicer beweerden dat het de drukst bezochte inauguratie ooit was, kon makkelijk weerlegd worden volgens Kleijn. "Toen wisten we: nu gaat het anders worden."

Ster advertentie
Ster advertentie