Zal of zullen? 'Niet altijd zo voor de hand liggend'
- Nieuws
- Zal of zullen? 'Niet altijd zo voor de hand liggend'
Wanneer gebruik je 'zal' en wanneer 'zullen'? Die op het eerste oog simpele keuze tussen enkelvoud en meervoud blijkt in de praktijk regelmatig tot verwarring te leiden, zeker in zinnen met een complexe opbouw of vaste uitdrukkingen. "Het ligt eraan hoe je werkwoordelijke uitdrukkingen aanvoelt", zegt Fieneke Jochemsen van de Taaladviesdienst van Onze Taal bij de Taalstaat.
ts het loket
De Taalstaat-luisteraar Nick Meijdam zond een zin in die verwarring opriep: "Burgers die vinden dat wij door clowns worden geregeerd en die dat als groep symbolisch uiten, zal door de rechter geen strobreed in de weg worden gelegd."
Waarom 'zal'?
"Deze zin is een echte tongbreker", stelt Jochemsen, "maar grammaticaal gezien is het enkelvoudige 'zal' hier het meest gebruikelijk." Dat komt doordat veel mensen de zin vergelijkbaar met 'De burgers zal niets in de weg worden gelegd' opvatten. In zulke constructies is 'niets' of 'geen strobreed' het onderwerp en 'de burgers' een meewerkend voorwerp. Het werkwoord past zich dan aan het enkelvoudige onderwerp aan.
Toch klinkt 'zullen' logischer
De verwarring is begrijpelijk, vult Jochemsen aan. "'De burgers' staat vlak voor het werkwoord, precies op de plek waar normaal het onderwerp komt." Dat versterkt de indruk dat meervoud hier logischer is. Bovendien is dit grammaticaal verdedigbaar: als men 'de burgers' als onderwerp ziet, dan ligt een zin als 'de burgers zullen niet worden tegengewerkt' voor de hand. Die constructie ligt qua betekenis dicht bij de gebruikte uitdrukking.
Werkwoordelijke uitdrukkingen
Volgens Jochemsen draait het er allemaal om hoe je werkwoordelijke uitdrukkingen aanvoelt. "Als je 'geen strobreed in de weg leggen' als één geheel ziet, zoals bij 'de mond snoeren' of 'het hof maken', dan voelt 'geen strobreed' niet meer als een los onderwerp." In dat geval is een meervoudige vorm zoals 'de burgers zullen geen strobreed in de weg worden gelegd' goed te verdedigen. "Maar voorlopig", stelt Jochemsen, "gebruikt het meerendeel van de taalgebruikers nog het enkelvoud, omdat 'geen strobreed' als onderwerp wordt ervaren."
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.