Cultuur & Media
BNNVARA

Podcast Vrouw op Mars #1: Van huisvrouw tot huisman

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Vrouw op Mars #1: Van huisvrouw tot huisman

Aan wie kan je beter vragen hoe het vroeger was om vrouw te zijn dan aan je eigen moeder? Dat doet Willemijn Veenhoven in de podcast Vrouw op Mars - de serie van BNNVARA over 100 jaar vrouwenemancipatie. In de eerste aflevering praat Willemijn met haar eigen moeder en met PvdA-kamerlid Gijs van Dijk en zijn moeder Ineke van der Zande over de verdeling van arbeid en zorg. Toen en nu.

Het gesprek in de podcast sluit aan bij thema's uit de televisie-uitzending en de webserie van Vrouw op Mars

Jammer dat je weggaat

"Toen ik zwanger was van Gijs, zeiden verschillende mannelijke collega's van mij: 'Wat jammer!' Ik reageerde verbaasd: 'Jammer? Maar het is heel gewenst!' 'Ja ja, maar wat jammer dat je weggaat!'"

Quote

Toen ik terugkwam van mijn zwangerschapsverlof, waren al mijn planten dood

Ineke van der Zande

We hebben het over begin jaren tachtig. Ineke van der Zande werkt als socioloog aan de Universiteit Leiden. En die mannelijke collega's, die gaan ervan uit dat ze niet terugkomt na de geboorte van haar zoon Gijs. "Toen ik wel terugkwam van mijn zwangerschapsverlof, waren al mijn planten dood en er lagen enorme stapels scripties van studentes op mijn bureau. Er was niets vervangen. Er was niets gedaan."

Gijs van Dijk en zijn moeder Ineke van der Zande

Twee werelden

Gijs van Dijk zet zich als Kamerlid in voor de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dat is een direct gevolg van zijn opvoeding, vertelt hij. Zijn moeder Ineke was een alleenstaande werkende moeder. Het was een bewuste keuze om te blijven werken, maar die werd niet door iedereen begrepen: "Wat ik moeilijk vond: ik had een vrouwelijke collega die het mij kwalijk nam dat ik bleef werken en moeder werd. Ze was echt boos. Dan wilde je te veel van twee werelden. Dat kon niet."

Papa Plus

Toen Gijs zelf 11 jaar geleden vader werd, heeft hij afgesproken alle taken fifty/fifty te verdelen. Samen met een paar andere jonge vaders richtte hij Papa Plus op om vaders aan te moedigen om te zeggen: "Ik heb een zorgtaak. Ik heb een gezin."

Gijs: "Ik kom uit de vakbeweging, dat is een heel mannelijk bolwerk. We hadden de meeste vergaderingen 's avonds. En onderhandelingen gingen de hele nacht door. Omdat daar allemaal mannen zaten van een bepaalde leeftijd die kinderen hadden, maar geen zorgtaken. Dat moet anders."

Quote

Tachtig procent mannen en ze zagen er allemaal saai uit

Ineke van der Zande

Prinsjesdag

Moeder en zoon zijn het erover eens dat de strijd nog niet gestreden is: "We waren samen op Prinsjesdag op de borrel van VNO-NCW. Wat een vreselijk mannengehalte! Tachtig procent mannen en ze zagen er allemaal saai uit. Of ze nou dertig of zeventig waren", zegt Ineke.

Gijs beaamt: "Er was nog wel iets ergers: de Raad van State. Wij zaten in de Ridderzaal en de Raad van State kwam binnen. Dat was een optocht van hele wijze deskundige mannen van rond de zestig, zeventig, tachtig. Het zag er echt niet uit. Als dit nou Nederland is anno 2018..."

{podcast audio="61596" caption="#1 Vrouw op Mars: Van huisvrouw tot huisman " }

Wat is er tot nu toe bereikt als het gaat over de verdeling van arbeid en zorg? Daarover gaat de eerste aflevering van Vrouw op Mars – over 100 jaar vrouwenemancipatie in Nederland. De tv-serie laat de beelden van vroeger zien. Van Joke Smit en het onbehagen van de vrouw tot de vrouwen uit de sigarenfabriek die streden voor gelijke lonen.

Meer zien en horen? vrouwopmars.bnnvara.nl

Luister ook het gesprek met Fidan Ekiz en Annegriet Wietsma over de televisie-serie Vrouw op Mars in De Nieuws BV:

Ster advertentie
Ster advertentie