Cultuur & Media
MAX

Interview je ouders nu het nog kan

foto: Pixinofoto: Pixino
  1. Nieuwschevron right
  2. Interview je ouders nu het nog kan

René Diekstra had niet verwacht dat zijn lesmethode bij het vak levenslooppsychologie zoveel los zou maken. Hij liet zijn studenten hun ouders aan de hand van een schema interviewen. Hij schreef dat in een column en nadien kreeg hij honderden reacties van lezers.

“Ik ben nog steeds verbluft,” zei psycholoog René Diekstra in Nieuwsweekend. Sinds zijn column is verschenen in het AD heeft hij al bijna vijfduizend reacties ontvangen van lezers. Hij ontwikkelde samen met andere onderzoekers een schema hoe je je ouders het beste zou kunnen interviewen en daar is veel vraag naar, merkt hij aan zijn inbox.

Onverwachte antwoorden

De opdracht die hij zijn studenten in het vak levenslooppsychologie meegeeft is op papier best simpel: interview je ouders los van elkaar aan de hand van de vooraf opgestelde vragen en leer elkaar zo beter kennen. Over veel onderwerpen heb je het doorgaans niet met je ouders, of in ieder geval niet zo uitgebreid, terwijl die antwoorden belangrijk kunnen zijn om bepaalde gebeurtenissen in je eigen leven te verklaren.

“Hoe meer kennis je hebt over iets of iemand, hoe genuanceerder je mening over het onderwerp of de persoon wordt,” zegt Diekstra. Hoewel veel studenten er op voorhand geen zin in hadden, zijn de meesten uiteindelijk wel blij dat zij het gedaan hebben.

Schema

Het schema bevat een veertiental onderwerpen, beginnende bij de vroege jeugd tot aan het moment van het interview. Diekstra vindt het vooral belangrijk dat er naar elkaar geluisterd wordt: “Als een van je ouders het liever ergens niet over heeft, moet je daar respect voor hebben en daar niet over doorvragen.” Uit de praktijk blijkt wel dat er door de volgorde van de vragen vaak wel bepaalde laatjes open gaan waarvan beide partijen niet hadden verwacht het daarover te zullen hebben.
Het schema is hier te verkrijgen.

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie