Cultuur & Media
NTR

Vrij uniek: moderne Afrikaanse muziek in een Twents kerkdorpje

foto: Het Afrika Festival Hertmefoto: Het Afrika Festival Hertme
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrij uniek: moderne Afrikaanse muziek in een Twents kerkdorpje

Afgelopen weekend was de 31ste editie van Het Afrika Festival Hertme in Overijssel. Het festival is een van de meest toonaangevende festivals op het gebied van moderne muziek uit Afrika en vindt plaats in Openluchttheater Hertme. Kwesties was aanwezig op het festival en sprak met de organisatoren.

De combinatie van moderne Afrikaanse muziek in een Twents kerkdorpje is vrij uniek. Tegenwoordig trekt het festival zo’n 2500 bezoekers per dag en hebben ze een markt met standhouders die typisch Afrikaanse producten, muziek en etenswaren verkopen.

Vrijwilligers

De organisatie ligt volledig in handen van vrijwilligers uit Hertme, Saasveld en Borne. Frank Mulder, pr-medewerker van Het Afrika Festival, vertelt: "Dat maakt ons festival denk ik zo uniek; dat de lokale gemeenschap zo actief is om mee te helpen om dit festival tot een succes te maken. Ik denk dat daar de kracht in zit."

Quote

De sfeer is zo relaxed tussen de vrijwilligers

Bernadette Wieffer

Een van die vrijwilligers is Bernadet Wieffer, al dertig jaar zet zij zich in voor het Openluchttheater. "Het is dicht in de buurt en vroeger fietste ik met mijn kinderen zondags naar het openluchttheater om daar een boterham te eten. Ik heb gewoon wat met die plek", aldus Bernadette. "De sfeer is zo relaxed tussen de vrijwilligers. Alles loopt op rolletjes en je kent elkaar goed."

Het is toch vooral de geroutineerde organisatie van het omvangrijke evenement die voor een heel belangrijk deel het festival maakt tot wat het is.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie