Cultuur & Media
NTR

Simone Kleinsma: 'Annie was mijn reddende engel'

foto: Valentina Vosfoto: Valentina Vos
  1. Nieuwschevron right
  2. Simone Kleinsma: 'Annie was mijn reddende engel'

Er kan er maar één grande dame en girl next door tegelijk zijn; de musical-actrice die van Annie M.G. Schmidt moeiteloos overgaat in Hello, Dolly!. Simone Kleinsma vertelt in Kunststof over haar nieuwe voorstelling die dankzij de coronacrisis niet door kon gaan, en over hoe theater haar door het verlies van haar man heen heeft geholpen.

De klap van corona

In de honderdste aflevering van het programma Verborgen Verleden gaat Simone Kleinsma op zoek naar haar artistieke roots. Een zoektocht die haar uiteindelijk naar Zweden en naar Zwitserland brengt, en, tot haar vreugde, in het Rijksmuseum.

De opnames van het programma deze zomer waren voor Simone een welkome afleiding. De lockdown in maart kwam voor haar als een klap. Wekenlang had ze keihard gewerkt aan de nieuwe musical Hello, Dolly!.

Kosten nog moeite werden gespaard. Na de première op 8 maart volgde nog één voorstelling. Op 12 maart volgde de allereerste persconferentie.
Simone: "We konden weer naar huis. De bus maakte rechtsomgekeert. Ik heb het kostuumpje nooit meer aan mogen doen."

Simone was lamgeslagen. "Dit duurt een weekje of drie, vier", dacht ze. Dat liep anders. Als de crisis voorbij is zal de musical niet alsnog hervat worden. De musical was te groots. Alleen al het opslaan van alle decorstukken zou te duur zijn geworden. "Het is klaar, het is echt afgelopen."

Het rouwproces

Bijna vier jaar geleden overleed de man van Simone, Guus Verstraete. Nu, in tijden van corona is het gek om in haar eentje thuis te zijn. "Dan denk ik heel vaak: hoe zou hij hierop gereageerd hebben?"

Simone zit, zoals ze het zelf noemt, in hoofdstuk drie van het rouwproces. Dat is de fase waarin ze op zoek is naar degene die ze was voordat ze Guus leerde kennen. "Hoe deed ik het in mijn eentje? Dat ben je helemaal ontwend als je 31 jaar met iemand samen bent. Je bent helemaal op elkaar ingesteld. De ene doet dit, de ander doet dat."

Blijven doorgaan

Als ze mensen in rouw één ding wil adviseren: blijf doorgaan. In hoofdstuk één van haar rouwproces speelde Simone in de voorstelling Was getekend de rol van Annie MG Schmidt.

"Annie was mijn reddende engel. Die heeft me er echt doorheen gesleept. Ik heb getwijfeld; moet ik dat nu wel doen of niet? Ik weet nog dat ik een gesprek had met Joop van den Ende. Die zei: 'Als ik je een ding kan adviseren; doe het, het helpt.'

En dat is ook zo. Je duikt in het werk, wat dat betreft hebben we een heerlijk vak. Je kunt met emoties spelen. Dat kan natuurlijk ook zwaar zijn. Ik speelde nota bene Annie die ook haar man had verloren. Maar op de een of andere manier kun je er dan iets mee, met je emoties."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie