Cultuur & Media
BNNVARA

'Ik heb wel eens politie aan de deur gehad van mensen die geweigerd werden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb wel eens politie aan de deur gehad van mensen die geweigerd werden'

Morgen is het twintig jaar geleden de het bekende Club RoXY afbrandde. Wie naar binnen wilde moest eerst langs de broers Remco en Goos Doorn. In De Nieuws BV blikken de portiers terug op de roemruchtige nachtclub.

Op de dag van de brand werd ook mede-eigenaar Peter Giele begraven. Er vond een herdenking plaats in de RoXY. De brand ontstond door vuurwerkvonken die in het ventilatiesysteem waren terecht gekomen. Broers Remco en Goos voerden twaalf jaar lang het deurbeleid en waren er ook bij die bewuste dag.

Internet was er in die tijd al, maar smartphones en Facebook bestonden nog niet. Toch bereikte het nieuws razendsnel ook de rest van de wereld. Remco: "Tien minuten later was het nieuws bekend in Sidney."

Goos vertelt dat de RoXY het eerste jaar niet zo goed liep. Totdat de club begon met house en daarmee ontstond het begin van het genre in Nederland. "Toen opeens stonden de rijen voor de deur. De halve Kalverstraat werd gebruikt als parkeerplaats."

Quote

Tien jaar later heb ik van mensen te horen gekregen dat ze na de RoXY nooit meer waren uit geweest

Remco Doorn

Geen club zoals de RoXY

In je gewone uitgaanskleding kwam je niet binnen, mensen stonden uren in de rij om vervolgens alsnog geweigerd te worden aan de deur. De club stond ook bekend om zijn bijzondere, multimediale decors.

Dat de impact van de club zo groot was, had Remco in eerste instantie niet door. "Ik dacht drie of vier maanden, dan heeft iedereen wel weer een ander plekje gevonden. Dat bleek helemaal niet zo te zijn. Tien jaar later heb ik van mensen te horen gekregen dat ze na de RoXY nooit meer waren uit geweest."

Het deurbeleid

Het strenge deurbeleid zorgde er wel voor dat bezoekers zich thuis voelden. Sommigen noemde het elitair. Remco: "Voor een groot gedeelte was het onze verantwoordelijkheid dat voor iedereen het idee leefde dat de Roxy veilig was.

Het feit dat er in de Roxy veel vrouwen en ook veel extravagante homoseksuele mannen kwamen betekende dat zij zich daar veilig voelden." De manier waarop iemand zich presenteert was erg bepalend of je naar binnen kwam of niet.

Quote

Je kunt nooit genoeg dames binnen hebben

Goos Doorn

Goos: "Je kunt nooit genoeg dames binnen hebben. Als je op een gegeven moment 600 mensen binnen hebt, waarvan 400 man zijn en 200 vrouw. Dan gaan er op een gegeven moment 400 mannen die op jacht naar 200 dames.

De kracht van de Roxy was dat wij een club voor leden waren." Goos had wel eens mensen aan de deur die de politie belden als ze niet binnen kwamen.

Antropoloog

Remco legde zijn studie antropologie stil om aan de deur te staan bij de RoXY. Even werd uiteindelijk twaalf jaar. Maar na de brand heeft hij zijn studie afgemaakt en in 2002 studeerde hij af. Zijn scriptie ging over portiers. "Ik heb mijn studie weer opgepakt in 1996.

Ik wilde niet perse naar het buitenland, ik dacht antropologie kun je ook in je achtertuin doen." Tegenwoordig is Remco fractievoorzitter van GroenLinks in Wormerland. Goos is na de RoXY aan de slag gegaan als personal trainer, daarnaast begeleidde hij gepeste kinderen en gaf hij zwemles, binnenkort gaat het met pensioen.

Goos en Remco Doorn; portiers van Club RoXY die 20 jaar geleden is afgebrand

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie