Cultuur & Media
BNNVARA

Directeur Nederlands Film Festival: 'Genderneutrale Gouden Kalf heeft lange adem nodig'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Nederlands Film Festival: 'Genderneutrale Gouden Kalf heeft lange adem nodig'

Het Nederlands Film Festival in Utrecht is vandaag van start gegaan en De Nieuws BV zendt ter plekke uit vanaf De Winkel van Sinkel. Directeur van het NFF, Silvia van der Heiden, en de cultuur-wethouder van Utrecht Eva Oosters schuiven aan om te praten over het belang van het festival en over de genderneutrale 'Gouden Kalveren'.

Genderneutrale kalveren

Voor de tweede keer worden de genderneutrale kalveren uitgereikt. Deze aanpassing, waarbij geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen man of vrouw, zorgde vorig jaar voor veel ophef. Van der Heiden ziet geen reden om de prijs weer terug te veranderen: "Een verandering als deze heeft een lange adem nodig." De directeur maakt duidelijk dat het hier niet gaat om een experiment, maar dat de organisatie de veranderingen in de samenleving ziet en daarop wil aansluiten.

Van der Heiden vindt dat diversiteits- en inclusiviteitsproblemen niet opgelost kunnen worden met prijzen, maar door ze bij de bron aan te pakken. "Dat betekent dat scenario's, cast's en regie moeten worden aangepast, op die manier kan je zorgen voor meer gelijkheid in de sector." Op de vraag of de prijs dan niet niet te vroeg veranderd is, is Van der Heiden kort: "De ophef levert een gesprek op en mensen worden zich er zo bewust van dat er iets moet veranderen."

Belangrijk signaal

Cultuurwethouder Oosters sluit zich aan bij de woorden van Van der Heiden. "Het Nederlands Film Festival is een etalage, waar veel naar gekeken wordt. Het is een belangrijk signaal wat hierbij afgegeven wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inclusie

De openingsfilm van het festival, Zee van tijd, kan op veel kritiek rekenen vanwege zijn overwegend witte cast. Op de vraag waarom niet gekozen is voor een inclusievere film, zoals Master of light, zegt Van der Heiden dat het festival meer is dan alleen de openingsfilm."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie