Cultuur & Media
VPRO

Royalty-verslaggever Sandra Schuurhof: 'Het koningshuis is een bedrijf en Willem-Alexander is de CEO'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Royalty-verslaggever Sandra Schuurhof: 'Het koningshuis is een bedrijf en Willem-Alexander is de CEO'

Ze werd naar Argentinië gestuurd om eens te onderzoeken wie die verloofde van Willem-Alexander was. Dat was een goede zet. En meteen een eerste grote stap als koninklijk verslaggever en royalty-deskundige voor Sandra Schuurhof. Elk koningshuis houdt ze in de gaten. Als er wat gebeurt, is zij erbij.

{podcast audio="123828" caption="Sandra Schuurhof bij Nooit Meer Slapen" }

Sandra Schuurhof te gast bij Nooit Meer Slapen met Pieter van der Wielen

Prins Harry en Meghan Markle

"Ik volg alles over het koningshuis op de voet", vertelt ze in Nooit Meer Slapen. Niet alleen het Nederlandse koningshuis maar ook het Engelse. Ze is net terug uit Londen en gaat er zaterdag weer heen. "Daar is het nu natuurlijk allemaal enorm spannend. Wat daar gebeurt is nog bijna nooit in de geschiedenis voorgekomen. Dat dit nu gebeurt, had niemand voorspelt."

"De beslissing van Harry en Meghan is rigoureus, het heeft vriend en vijand verrast." Maar ze begrijpt de stap van het echtpaar ook wel: "Er is veel gebeurd in het Britse koningshuis. En Harry is enorm getraumatiseerd, hij haat de pers. Ooit zei hij: 'Altijd als ik het klikken van een camera hoor, dan denk ik aan de dood van mijn moeder.'" Zijn hekel aan de pers groeide en groeide: het waren allemaal druppels die de emmer nu deden overlopen.

Onze moderne Oranjes

Sandra Schuurhof denkt dat zo'n zelfde situatie in Nederland niet snel zal plaatsvinden. "In Engeland is het anders, daar is het veel traditioneler. Willem-Alexander heeft het Nederlandse koningshuis enorm gemoderniseerd. Daardoor doen ze nog steeds mee."

Quote

Filmpjes over Willem-Alexander, Máxima en Amalia zijn het meest aangeklikt online. We smullen ervan.

Sandra Schuurhof

Onze koning wist namelijk heel goed dat het koningshuis moest mee veranderen met de tijd. "Hij maakt selfies. Dat vindt hij niet leuk maar hij doet het wel. Ook hebben Máxima en Willem-Alexander gezorgd dat ze hun tentakels in de hele maatschappij kregen, adviseurs aangenomen die weten wat er speelt in de maatschappij. Ze spelen daar goed op in."

Hart van Oranje

Voor haar nieuwe serie Hart van Oranje op SBS6 sprak Sandra Schuurhof met veel mensen over het koningshuis, mensen die Willem-Alexander of Máxima ooit hebben ontmoet. Dat levert mooie verhalen op. "Het is heel leuk om via dat soort mensen een beeld te krijgen van alle facetten van zo'n koningschap."

Eén van de geïnterviewden is Armin van Buuren. "Hij kreeg een glansje op zijn gezicht toen hij vertelde dat hij bij de koning en koningin mocht komen lunchen. En dat hij Máxima op de wangen heeft gezoend."

Want ook al zullen veel Nederlanders zeggen dat ze niets met het koningshuis hebben, iedereen hoopy toch, stiekem, dat ze een keertje mogen komen lunchen. En die hoop houdt het koningshuis overeind. Sandra Schuurhof: "Er hangt nog steeds iets magisch omheen. Juist omdat het gesloten blijft en daardoor een mysterie."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie