Cultuur & Media
BNNVARA

De wraakfilm Promising Young Woman zet je op het verkeerde been: 'Het komt als een mokerslag binnen'

foto: Promising Young Womanfoto: Promising Young Woman
  1. Nieuwschevron right
  2. De wraakfilm Promising Young Woman zet je op het verkeerde been: 'Het komt als een mokerslag binnen'

De film Promising Young Woman gaat over Cassandra. Een vrouw met een fijn leven, totdat een mysterieus incident alles omgooit. Sindsdien leidt zij een dubbelleven en niets is nog wat het lijkt. Een komedie vol snoepkleurtjes, met een zwart randje. Filmjournalist Floortje Smit legt in De Nieuws BV uit wat deze Oscarwinnende film zo bijzonder maakt.

'Zal ik je even naar huis brengen', is een vaak gestelde vraag van mannen naar vrouwen toe, ook in de film Promising Young Woman. Overdag is Cassandra een charismatische, veelbelovende jonge vrouw, maar 's nachts struint ze nachtclubs af. Hier doet ze zich dronken voor om zich te laten oppikken door zogenaamde, bezorgde mannen. "Op het moment dat de man te ver gaat in het zoenen, vertelt ze nuchter wat hij aan het doen is. Een wake-up call voor mannen", vertelt Smit. "Wat de film juist zo sterk maakt, is dat je door verschillende elementen op een heel verkeerd been wordt gezet, waardoor het einde niet bevredigend is."

Kritiek

Hoewel de film geprezen wordt voor het scenario, is de kritiek op de film dat het niet realistisch is. Maar voor deze film is het ook niet de bedoeling om de werkelijkheid te laten zien. Nadat Cassandra de volgende dag weggaat bij de mannen, zie je niet hoe zij wraak heeft genomen. Dit wordt overgelaten aan de fantasie van de kijker. Regisseur Emerald Fennel vertelt ook dat deze film niet realistisch kan zijn omdat vrouwen fysiek zwakker zijn dan mannen. Bloederig wraak nemen is dan ook niet realistisch.

"Een wraakfilm wordt gezien als de ultieme fantasie van wat wij allemaal het liefst zouden willen doen, maar nooit durven. Maar op het einde wordt het wel realistisch en daar werd ik echt boos over", vertelt Smit lachend.

#MeToo

Promising Young Woman wordt gezien als de #MeToo wraakfilm, maar volgens Smit is het meer een maatschappelijke georiënteerde wraakfilm. Regisseur Emerald Fennel stelt problemen zoals rape culture flink aan de kaak voor de kijker. Maar naast de kritiek op mannen, worden ook vrouwen flink bekritiseerd over hoe zij kijken en reageren als bijstanders op verkrachtingen. "Juist door alle elementen binnen de film, maakt het echt een film waar je later nog over na kan praten", vertelt Smit enthousiast.

Promising Young Woman is te bekijken op Amazon Prime.

Promising Young Woman

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie