Cultuur & Media
NOS

Schilderij Aelbert Cuyp naar Dordrecht, maar nog wel werk aan de winkel

foto: Rijksstudiofoto: Rijksstudio
  1. Nieuwschevron right
  2. Schilderij Aelbert Cuyp naar Dordrecht, maar nog wel werk aan de winkel

Het is weer voor even terug in Nederland: het schilderij 'Rivierlandschap met koeien en herders' van de 17e-eeuwse schilder Aelbert Cuyp. Het werk is naar het Dordrechts Museum gehaald vanwege een tentoonstelling rond zijn vierhonderdste geboortedag. Maar voordat het er hangt, is er nog veel werk aan de winkel.

Video niet beschikbaar

Het schilderij moet nog opgeknapt worden, vertelt restaurator Lidwien Speleers in NOS Met het Oog op Morgen. "Het schilderij heeft losse verf die vastgezet moet worden. En het vernis dat erop zit, het transparante laagje dat het schilderij beschermt, is geel geworden door veroudering. Dat kun je eraf halen en dan zien de kleuren er weer helder uit."

Als dat eenmaal gebeurd is, opent op 27 september de tentoonstelling. Die gaat over de invloed van Aelbert Cuyp op de Engelse landschapsschilderskunst. Veel van zijn schilderijen zijn destijds naar Engeland gegaan en kwamen in landhuizen terecht. Zo ook het werk dat naar Dordrecht komt, zegt Speleers.

Boven de haard

"De eigenaar heeft het boven zijn haard hangen. Zijn familie heeft het al sinds de achttiende eeuw in bezit. Hij woont in een heel mooi landhuis met zo'n lange oprit en schaapjes in de wei. Zoals het hoort, zeg maar."

De Engelsen hebben Dordtenaar Cuyp in de achttiende eeuw ontdekt. "Op zijn schilderijen worden lieflijke landschappen afgebeeld. Ook is er veel vee te zien en ruiters, en wordt er gejaagd. Dat sprak de Engelse aristocratie wel aan destijds."

Nog altijd bevinden veel van Cuyps werken zich in Engeland. Op de tentoonstelling in Dordrecht zijn dertig van zijn schilderijen te zien en nog eens dertig van zijn Engelse navolgers, onder wie Gainsborough en Turner.

Er is weer een Aelbert Cuyp in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie