Cultuur & Media

Waarom de boeken van Margaret Atwood echt het lezen waard zijn

foto: Boeken Margaret Atwoodfoto: Boeken Margaret Atwood
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de boeken van Margaret Atwood echt het lezen waard zijn

Het beeld van de witte kappen en rode gewaden van het dienstmaagd-kostuum spreken inmiddels bij een ieder tot de verbeelding. Wellicht hebt je jaren geleden Het verhaal van de dienstmaagd al gelezen of ben je gegrepen geraakt door de televisieserie The Handmaid's Tale. De boeken van Margaret Atwood zijn het lezen waard.

{podcast audio="121843" caption="#13 - Lidewijde Paris en Pieter van der Wielen bespreken Liever dier dan mens, Het verhaal van de dienstmaagd, De Testamenten en Penelope" }
Quote

Atwood vlecht

Lidewijde Paris

Na 34 jaar presenteerde Margaret Atwood eindelijk het vervolg: De testamenten. De roman staat nu al op de shortlist voor de Booker Prize. Boekenrecensent Lidewijde Paris heeft beide boeken gelezen en vertelt er aanstekelijk over in de boekenpodcast: "Atwood, zij vlecht. In alle verhaallijnen bouwt zij spanningsbogen. Je ziet hoe fenomenaal zij kan schakelen. Hoe geraffineerd zij als schrijver haar stiel beheerst om het spannend te houden. Het gaat elke keer net anders dan je verwacht."

Het is niet zozeer een feministisch boek; het is een maatschappijvisie

"Atwood heeft het als een waarschuwing geschreven", legt Paris uit. "Wat eigenlijk de verborgen boodschap is: ook al maak je het systeem, zelfs de mensen die het systeem hebben gemaakt kunnen zich daar niet aan houden. Dat is niet te doen, dan is er geen plezier meer, geen leven meer; dan is er niets meer.

Het mooie aan het boek is: het is een dystopie over een toekomst die niet mooi is. De hele ramp op de achtergrond, wordt niet uitgewerkt, die doet er niet toe. Het gaat over de gevolgen, de menselijke gevolgen en de samenleving."

Het is allemaal gebaseerd op de werkelijkheid

Atwood zelf heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Paris: "Zij zegt, ik weet hoe van de ene op de andere dag de wereld kan veranderen. Alles wat in het boek gebeurt, alle straffen, alle rare seksuele gebeurtenissen, alle vreemde politieke dingen, het is allemaal gebaseerd op de werkelijkheid. Het is ooit ergens in de wereld, ergens in tijd, gebeurd.”

Boekenpodcast

Benieuwd welke boeken nog meer besproken worden in de NPO Radio 1 Boekenpodcast? Luister dan de podcast op de NPO Radio 1 website, app, of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie