Cultuur & Media
NOS

Wat betekent de overname van MGM door Amazon voor het media-aanbod?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent de overname van MGM door Amazon voor het media-aanbod?

Amazon neemt filmstudio MGM, onder meer bekend van de James Bond-films, over voor 8,45 miljard dollar (omgerekend 6,91 miljard euro). Amazon heeft zijn eigen videoplatform, Prime Video, en versterkt met deze overname dat aanbod enorm. Maar wat betekent de overname van MGM voor het media-aanbod?

"Jeff Bezos wil gewoon in alles winnen, dat is eigenlijk zijn strategie. En als je ongelimiteerd budget hebt, en dat heeft Amazon, zeker sinds de coronacrisis, dan kan dat. Dat geeft hen zo ongelooflijk veel geld en daarmee kunnen ze kopen wat ze willen. MGM was gewoon beschikbaar", zegt tech-redacteur Stijn Bronzwaer, van NRC, in NOS Met het Oog op Morgen.

'I need my Game of Thrones'

Bezos moest volgens Bronzwaer wel actie ondernemen: "Er is op dit moment een streamingoorlog aan de gang waarin Disney, Netflix, HBO en Amazon strijden om onze aandacht. En Amazon heeft daar eigenlijk een probleem. Jeff Besos, de oprichter, heeft dat zelf ook al toegegeven. “I need my Game of Thrones”, zei hij. Ik wil mijn kaskraker, bezorg mij die kaskraker. En dat lukt Amazon eigenlijk niet. Dus wat ze dan doen, is ze kopen een studio met heel veel films, MGM heeft een catalogus met 4000 films en daar zitten echt de grootste titels bij; van Silence of the Lambs tot James Bond. Dat kunnen ze vervolgens aanbieden op hun eigen streamingdienst, Prime Video. Daarmee hopen ze die strijd met Netflix en Disney te winnen."

Netflix onbetwiste leider

En die aanpak lijkt de andere streamingdiensten wel onder druk te zetten: "Ik denk dat de andere streamingdiensten toch wel stiekem nerveus worden. Netflix is echt de onbetwiste leider waar Amazon al jaren met lichte jaloezie naar kijkt. Het is wel heel knap hoor, Amazon is een waanzinnig bedrijf, Disney ook. Maar Netflix doet eigenlijk alleen dit. Ze begonnen ooit met videobanden bezorgen bij mensen thuis en hebben een heel imperium aan series opgebouwd."

MGM wordt een slimme aanvulling: "Het grote aanbod aan populaire films is de belangrijkste reden voor de overname, maar MGM heeft ook een eigen tv-studio waarin ze hele goede series maken; The Handmaid’s Tale, Fargo, … Ze kopen ook meteen een hele club mensen die hele goede series kunnen maken."

James Bond als secret weapon

Vermoedelijk springt de James Bond-reeks waar Amazon straks over beschikt toch het meest in het oog. Los van het feit dat alle oudere films waarschijnlijk te zien zullen zijn bij Prime Video, is het de vraag wat er gebeurt met de nieuwste film en nog te ontwikkelen content. "Ik ben benieuwd of hij in de bioscoop komt, want Amazon is ook van plan om oude bioscoopketens te kopen. Je kan je voorstellen dat ze de films eerst in hun eigen bioscoop brengen en vervolgens op Amazon Prime zetten. Ze willen gewoon die hele keten hebben", zegt Bronzwaer.

Wat betekent de overname van MGM door Amazon voor het media-aanbod?

Ster advertentie
Ster advertentie