Cultuur & Media
VPRO

Als je twee uur lang stilzit word je één met de wereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als je twee uur lang stilzit word je één met de wereld

Gijs de Lange is acteur en theatermaker. Hij was te gast in Nooit Meer Slapen om te vertellen over de nieuwe voorstelling die hij regisseert over de 'oud maar nog niet dood'-bejaarde, Hendrik Groen: Zolang er leven is. Maar tijdens dat gesprek dook ook een ander, bijzonder verhaal op.

{podcast audio="123264" caption="Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange bij Nooit Meer Slapen:" }

Eén met de vlieg op zijn wang

Dat verhaal gaat over de eerste keer dat Gijs - semi-per ongeluk - zenmeditatie beoefende. "Voor een toneelstuk waarin ik speelde moest ik twee en een half uur stilzitten. Roerloos, op een podium. En wat er toen gebeurde, ja, dat kan ik maar op één manier uitleggen."

"Want toen ineens. Toen viel de grens tussen mij en de wereld weg. Ik was één met de wereld. En ik dacht: 'Dit. Dit is het. Dit is het leven. Het stroomt gewoon door mij heen en ik ben daar een onderdeel van.'"

Quote

Dit. Dit is het. Dit is het leven.

Gijs de Lange, acteur

Alle irritaties vielen weg. De pijn in zijn rug was er nog wel, maar die was niet meer vervelend. Dat zijn mede acteurs super langzaam door de scenes heen gingen, was niet langer een probleem. En de vlieg op zijn wang? Ook die mocht er gewoon zijn.

"Ik zat daar maar, en was er gewoon." En ja. Dat klinkt allemaal een beetje vaag. Dat vindt Gijs de Lange zelf ook. Maar die ervaring veranderde wel zijn leven. Mediteren is onderdeel geworden van zijn leven.

Zenmeditatie en alcoholisme

"Ik ben alcoholist", vertelt de acteur. "Ik kan ook niet sociaal drinken. En dat wist ik eigenlijk al de eerste keer dat ik dronk. Ik was 13 jaar en toen dacht ik meteen 'wow!'" Nu neemt hij soms een pil, waar hij heel ziek van wordt als hij tóch drinkt. Het is voor hem een manier om met zijn prangende alcoholbehoefte en verslaving te leven.

"Ik heb twee patronen. Ik weet dat als ik een alcoholvrij periode heb, dat ik dan super productief ben. Dan sta ik op, ga ik mediteren, de krant lezen, repeteren, iets doorlezen, en weer naar bed. Maar als ik mezelf toe laat in het rijk van de alcohol, dan leef ik uitbundiger."

Maar waarom de drank, als je jezelf ook zen kan mediteren? "Ik verlang nog steeds naar de euforie. Dat kan ook wel zonder drank, maar dan is het toch anders. Ik blijf er voorlopig nog naar verlangen, naar drank. En daar geef ik voorlopig ook nog aan toe."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie