Cultuur & Media
KRO-NCRV

Welke schatten komen er uit het depot van Museum Boijmans?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke schatten komen er uit het depot van Museum Boijmans?

Nergens ter wereld is het depot van een museum openbaar toegankelijk, tot deze week. Museum Boijmans Van Beuningen is jaren dicht voor een grote renovatie, maar opent de deuren van het depot voor publiek. Spraakmakers-verslaggever Anne van der Veen was een week lang in Rotterdam waar de kunstprofessionals van het museum haar om beurt hun favoriete werk laten zien uit de enorme hoeveelheid schatten in het depot.

Zelfportret van Charley Toorop

Eén van de twee directeuren van het museum trappt deze serie af. Sjarel Ex kiest uit de ruim 151.000 opgeslagen kunstwerken een zelfportret van Charley Toorop. "Het is een mooi, blakend, Zeeuws gezicht met enorme ogen", omschrijft Ex zijn favoriete werk. Toorop werkt volgens hem vaker met een 'twinkeltje' in de ogen. "Vaak is dat de reflectie van het licht in haar atelier, waar ze een enorm raam had."

Vrijdag 5 november opent koning Willem Alexander het depot. Als Ex het werk aan hem zou beschrijven dan zou hij zeggen: “Majesteit kijk eens wat een fantastisch portret. Zo eerlijk en direct, wat laat ze haar ziel mooi zien. Ik neem aan dat hij het leuk vindt dat ik dat vertel.”

Verhalen van Spraakmakers: opening van het depot van Boijmans Van Beuningen - deel 1

Video niet beschikbaar

Jean-Michel Basquiat

Verslaggever Anne van der Veen loopt met het hoofd van de afdeling Marketing en Communicatie Daniël Bouw door het depot. Als hij één kunstwerk uit de duizenden opgeslagen werken wil uitlichten, dan is het een naamloos werk van Jean-Michel Basquiat, Amerikaans neo-expressionistisch kunstenaar van Haïtiaanse en Puerto Ricaanse afkomst. "Het is een werk waar de energie vanaf spat", aldus Bouw. Kijk en luister wat hij zo bijzonder aan dit werk vindt.

Verhalen van Spraakmakers: opening van het depot van Boijmans Van Beuningen - deel 2

Video niet beschikbaar

'Populierenlaantje bij Nuenen' van Vincent van Gogh

Ook het werk van Vincent van Gogh ligt in de krochten van het grootste museum van Rotterdam. Sandra Kisters is hoofd Collectie en Onderzoek en legt uit waarom het uiterste kwetsbare werk ‘Populierenlaantje bij Nuenen’ nooit naar andere musea afreist.

Video niet beschikbaar

Toren van Babel van Pieter Bruegel

Voor de conservator Oude Meesters bij Boijmans is er één iconisch werk in het ‘grote werk-depot’ dat niet mag ontbreken in dit lijstje. Dat is het werk ‘Toren van Babel’ van Pieter Bruegel. De waarde van het werk loopt in de honderden miljoenen euro’s en Ruben Suykerbuyk vertelt wat dit werk voor hem zo bijzonder maakt.

Video niet beschikbaar

Carlton' van Ettore Sottsass

Sue-an van der Zijpp is conservator Toegepaste Kunst. Haar lievelingswerk is Carlton' van Ettore Sottsass. "Het is de meest knotsgekke boekenkast in wilde kleuren. Het is niet hyperfunctioneel, maar dat is ook waar het werk zich tegen afzet. Toch kan het ook gebruik worden als boekenkast”, zegt ze. "Het is een kast en een kunstwerk." Luister hier onder verder.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie