Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Zendermanagers gaan niet over de inhoud, dit kan niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zendermanagers gaan niet over de inhoud, dit kan niet'

“De NPO gaat niet over de inhoud van programma’s”, en dus had 3FM-zendermanager Sharid Alles niet in mogen grijpen in de uitzending van Timur Perlin, stelt Joost Oranje in het Mediaforum van Spraakmakers.

Perlin wilde in zijn programma op 3FM een luisteraar ter verantwoording roepen die de locatie van een geheim concert bekend wilde maken. Zendermanager Sharid Alles vond dat de presentator die luisteraar geen podium moest geven, zo vertelde ze live in de uitzending.

'Ongemakkelijk'

“Ik vind het raar. Jij bent mijn baas en komt nu in mijn radioshow zeggen dat ik iets niet kan doen”, reageerde Perlin. Een terechte reactie, vindt programmamaker Nicolaas Veul. “Ik kan me niet voorstellen dat de zendermanager bij opnames binnen komt lopen. Dat kan niet.” Veul noemt het dan ook een “ongemakkelijk” moment.

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje sluit zich daarbij aan. “De NPO gaat niet over de inhoud. Hoofdredacteuren van omroepen gaan daarover. Publiekelijk als zendermanager deze actie ondernemen, letterlijk op de radio, dat kan niet volgens de regels.”

“Het ging hier om een inhoudelijke keuze van de programmamaker die iemand wilde interviewen”, gaat Oranje verder. “Ze grijpt dus eigenlijk in op een inhoudelijke keuze.”

Programmering

Nicolaas Veul legt uit hoe het in zijn werk gaat: “Ik werk voor de VPRO en daar pitch ik een programma. De VPRO pitcht het dan weer aan zendermanagers. Die hebben wel een plan en idee over de programmering.”

“En over die programmering hebben ze op voorhand iets te zeggen”, vult Oranje aan. “In de nabije toekomst wordt dit wel een belangrijk punt omdat er genremanagers komen. Die praat mee over programma’s, maar het is denk ik heel belangrijk dat de scheidslijnen duidelijk blijven.”

“Zelf heb ik er geen slechte ervaring mee, maar het zou onaanvaardbaar zijn als inhoudelijk ingegrepen wordt”, besluit Oranje. Volgens 3FM hebben de twee het inmiddels uitgepraat.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie