Cultuur & Media
BNNVARA

Drs.P 100 jaar: 'Hij zat onder de plak van zijn vrouw, maar hield daarvan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drs.P 100 jaar: 'Hij zat onder de plak van zijn vrouw, maar hield daarvan'

Zaterdag zou woordkunstenaar Drs.P 100 zijn geworden, ware het niet dat hij ons in 2015 ontviel. We kennen de Doctorandus van zijn liedjes en gedichten, maar over zijn privéleven is vrij weinig bekend. Zijn vriend en uitgever Vic van de Reijt en zangeres Dafne Holtland brengen in De Nieuws BV een hommage aan Drs.P en vertellen over de ingewikkelde band met zijn vrouw Mieke.

Als hij nog in goede gezondheid was geweest had Heinz Polzer, zoals Drs. P in het echt heette, zijn 100e verjaardag zeker hebben gevierd. Vic van de Reijt: "Hij had zich graag laten verrassen door de fenomenale voordrachten van zijn vrienden."

Vrienden had hij genoeg. Aan het einde van zijn leven riep van de Reijt een 'Drs.P comité' in het leven; een groep vrienden die hem regelmatig bezocht in het verpleegtehuis. "We namen hem in zijn karretje mee naar het terras en dan kwamen de oude verhalen weer naar boven."

Het Drs. P. comité

Een van de jongste leden van het comité was zangeres Dafne Holtland. Ze werkte toentertijd als receptioniste bij de uitgeverij en kwam zo in contact met de schrijver. "Ik ben pas in de laatste jaren van zijn leven verschenen. Toen was hij er mentaal slechter aan toe. Ik las zijn teksten voor en dan nam hij het over. Dan ging hij dat hardop op het terras declameren."

Holtland herinnert hem als een elegante charmeur die zijn best deed om een goed gesprek te voeren, ook al lukte dat niet altijd. "Hij maakte het zichzelf moeilijk, want woorden als 'dus' en 'weet je wel' en 'nou' vond hij niks."

Ingewikkelde relatie met zijn vrouw

Over zijn privéleven vertelde Drs.P. nauwelijks. Maar in de nieuwe documentaire 'De Terugkeer van Drs.P' wordt meer bekend. Goede vrienden halen herinneringen op aan hem en de ingewikkelde relatie met zijn vrouw Mieke. Hij zat "een beetje onder de plak, maar hij hield ervan" vertellen twee Vlaamse kennissen in de documentaire.

Vic van de Reijt beaamt dit: "Op het einde van zijn leven is er helaas verwijdering ontstaan met veel vrienden door haar. Als zijn uitgever kon ze het niet veroorloven met mij ruzie te maken."

Flitsende soiree

Aanstaande zaterdag en zondag organiseert Vic van de Reijt een "flitsende soiree rond Drs.P in de Kleine Komedie in Amsterdam." Daar treden ruim 30 artiesten op, waaronder Dafne Holtland. Zij zal een bijzondere versie van het liedje De Gezusters Karamazov laten horen.

Holtland: "Ik kwam erachter dat Heinz veel van zijn teksten naar het Engels, Duits en Frans heeft vertaald. Ik viel van mijn stoel toen ik dat zag." In De Nieuws BV laat ze het nummer voor het eerst horen.

100 jaar Drs.P! Een eerbetoon aan de taalvirtuoos

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie