Cultuur & Media
BNNVARA

Nederlands Film Festival van start: 'Meer dan romcoms'

foto: Creative Commons CC0
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands Film Festival van start: 'Meer dan romcoms'

In Utrecht begint woensdag 21 september het Nederlands Film Festival (NFF). Anderhalve week lang is de stad het decor van nieuwe Nederlandse films, van grote producties tot kleine afstudeerprojecten. Bij Vroeg! schoven filmkenner Ruud Vos en filmmaker Joris Tobé aan, die deze week met zijn film 'Verwoede Pogingen' op het NFF in première gaat.

21-09 NFF begint in Utrecht, zijn streamingsdiensten de toekomst van film? - Vroeg!

'Van levensbelang'

"Het NFF is van levensbelang", vindt Vos, "het is voor filmmakers hét moment om jezelf te kunnen presenteren. Filmtitels worden zelfs uitgesteld tot het festival begint." Tobé sluit zich daarbij aan: "Voor mij betekent het nu dat ik me aan het publiek kan tonen, dat is heel belangrijk." Of dat publiek wel een goed beeld van de Nederlandse film heeft, weet Joris niet: "Ik denk dat de Nederlandse filmindustrie toch vaak te maken heeft met het label 'RomCom' (Romantische Comedie). Dat vind ik een eenzijdig beeld." Tobé verwijst naar de films van de vorige eeuw: "In de jaren 70 had de Nederlandse film lef. We gingen naakt. Nu zijn we een beetje op zoek naar waar we voor staan." Toch ziet Tobé wel een Nederlandse identiteit in de films: "Waarin we ons kunnen onderscheiden is onze zelfspot, humor en zelfkritiek."

Steun uit Den Haag

Het filmlandschap en de manier waarop films worden gekeken, is in de afgelopen jaren flink veranderd. De kijker vindt films steeds vaker via streamingsdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+. Politiek Den Haag probeert deze beweging in te zetten om de Nederlandse filmwereld een financieel steuntje in de rug te geven. In Nederland ligt er een wetsvoorstel om 5 procent van de Nederlandse omzet van streamingdiensten te investeren in de Nederlandse filmindustrie. Ruud Vos is daar blij mee: "Dat vind ik een goede ontwikkeling, ik hoop dat er méér geld in wordt gestoken. Er zijn heel veel jonge talenten die moeite hebben geld bij elkaar te krijgen."

Toekomst van de Nederlandse film

De twee filmliefhebbers kijken met vertrouwen naar de toekomst. Tobé: "Veel makers maken heel andere dingen dan tien jaar geleden. Films zijn meer op succes gericht, maar zonder de eigen stempel te verliezen. Daardoor zie ik de toekomst wel positief tegemoet. Er is een grote verscheidenheid in aanbod.’’ Ook Vos kijkt positief naar de ontwikkelingen: "Film blijft ook altijd een relevante kunstvorm, mensen zullen blijven komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie