Cultuur & Media
NTR

Is moeilijk doen over moeilijke kunst verleden tijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is moeilijk doen over moeilijke kunst verleden tijd?

Art Rotterdam is van start. Voor Kunststof een aanleiding voor een gesprek over de stand van de kunst en kunstkritiek. Het beoordelen van kunst lijkt te veranderen met de komst van bloggers, vloggers en andere nieuwe platforms.

Art Rotterdam, wat viel op?

Stefan Ruitenbeek, maakt onder de naam KIRAC filmpjes over kunst: "Eerlijk gezegd helemaal niets. Ik vond het niveau heel erg laag. Ik vond het niets. Tergende oppervlakkigheid, trendclichés. Je kijkt ergens naar en je weet eigenlijk al meteen wat ermee bedoelt wordt, welke ambiguïteit er wordt gesuggereerd."

Rutger Pontzen, kunstcriticus bij de Volkskrant: "Ik zag iets moois in de stad Rotterdam. Dat vind ik eigenlijk het leukst aan Art Rotterdam, dat er een hele week omheen hangt door de hele stad heen. Dat ik op plekken kom als omgebouwde parkeergarages en verlaten warenhuizen, waar jonge curatoren kunst brengen uit bijvoorbeeld Noord-Afrika, die je niet op Art Rotterdam ziet."

Kunstkritiek

Ook in de kunstkritiek hebben de babyboomers het gedaan. Met de komst van bloggers, vloggers en nieuwe platforms lijkt het beoordelen van kunst ook te veranderen. Is moeilijk doen over moeilijke kunst hiermee verleden tijd?

Quote

Ik heb zelf mogen meemaken dat smaak en inzicht echt veranderen. Diepgaand veranderen.

Rutger Pontzen

"We leven in een veranderd kunstklimaat", zegt Rutger Pontzen. "Denk aan vrouwen in de kunst of de waardering voor de Afrikaanse kunst. De kunstkritiek is informatiever geworden, in plaats van veroordelend, beoordelend."

Renee Schuiten-Kniepstra, oprichter van het blog De Kunstmeisjes. "We zijn begonnen vanuit het idee dat we een geluid wilden creëren dat tussen enerzijds de kunstkritiek, zoals ik vakbladen, studieboeken en de krant en anderzijds de top tien lijstjes met populaire kunst bezienswaardigheden. We willen kunst uitleggen op een manier waarop het voor iedereen toegankelijk is."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie