Cultuur & Media
BNNVARA

Als vrouwen de baas waren, was alles dan beter geweest?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Als vrouwen de baas waren, was alles dan beter geweest?

We horen het weleens, maar is dat ook zo? Was alles beter geweest als vrouwen de baas waren? Want het patriarchaat is helemaal geen natuurlijke vanzelfsprekendheid. Primatoloog Carel van Schaik schreef het boek: De Waarheid over Eva, met Kai Michel en vertelt erover in De Nieuws BV.

Van Schaik: "Een patriarchaat is een samenlevingsvorm waarbij mannen de macht hebben en de vrouwen zich moeten schikken naar de regels die de mannen hebben gemaakt. Dat was oorspronkelijk niet zo. Heel lang zaten we in een veel gelijkere vorm van samenleven, maar toen in Mesopotamië de eerste grote stadstaten ontstonden ontstond daarmee ook het patriarchaat."

Dit had te maken met rijkdom, vertelt Van Schaik. "Op dat moment krijgen mannen behoefte om machtig te zijn en hun rijkdommen aan hun zonen door te geven. Die mannen namen toen de macht over in de samenleving."

Afhankelijkheid

"We waren heel lang jager-verzamelaars. Mannen en vrouwen waren toen van elkaar afhankelijk. Ze vormden een team waarin iedereen elkaar wel moest helpen. In zo’n afhankelijkheid kan een man niet zeggen: 'ik ben de baas'. Hij snijdt zichzelf dan in zijn vingers."

"Vrouwen hebben nooit de macht gegrepen. We zien wel dat waar vrouwen wonen en ook hun dochters blijven wonen, dat vrouwen daar een gelijke samenleving creëren. Alles gaat met consensus, maar toch ze grijpen niet de macht. Dat komt door de biologie, omdat het vrouwen minder aan nakomelingen brengt. Vrouwen hebben gewoon veel minder aan die macht."

Quote

Vrouwen hebben gewoon veel minder aan die macht.

Van Schaik

Van Schaik: "In principe zijn we voor de wet allemaal gelijk, maar er is nog steeds een soort onzichtbare discriminatie. In Noord-West Europa is de race bijna gelopen, maar in veel andere landen is er nog een hoop te doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Experiment

De coronacrisis noemt Van Schaik een spannend experiment: "Als het allemaal voorbij is kunnen we kijken naar landen waar vrouwen een groot aandeel hadden in de regering en of zij het gemiddeld beter hebben gedaan dan andere landen. Als ik moet wedden, zeg ik ja."

Het patriarchaat is geen natuurlijke vanzelfsprekendheid

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie