Cultuur & Media
NTR

'We hebben ons als sector al zo lang zo braaf gedragen', Theo Maassen over Kapsalon Theater

foto: Kapsalon Theater
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben ons als sector al zo lang zo braaf gedragen', Theo Maassen over Kapsalon Theater

Kapsalon Theater is een ludiek initiatief om de aandacht te vestigen op de nijpende situatie in de culturele sector. Geknipt worden terwijl je eindelijk weer even kan genieten van de podiumkunsten; het kon woensdag 19 januari voor een keer in verschillende theaters in het land. "Ik was zo ontroerd door wat er loskwam", zegt initiatiefnemer Diederik Ebbinge in Kunststof over de actiedag.

Special over protestactie Kapsalon Theater - Kunststof

Een leuke burgerlijk ongehoorzame actie

Alles begon zes dagen geleden met een appje naar de directeur van De Kleine Komedie, vertelt acteur Diederik Ebbinge: of hij wat kon organiseren met een paar artiesten. Ebbinge: "Gewoon een leuke burgerlijk ongehoorzame actie was het idee. Behalve sekswerkers kunnen we mensen uit alle beroepen vragen die wel mogen werken, dus kappers, nagelstylisten enzovoort en de zaal omtoveren tot kapsalon. Zeventig theaters en musea deden mee en de actie haalde de internationale media, tot aan de New York Times aan toe.

Het was me vorige week voor de persconferentie al weer kraakhelder dat voor de cultuursector alles dicht moest blijven en dat de andere sectoren alweer open mochten. Ik had het idee alleen voor dit theatertje, maar cabaretier Sanne Wallis de Vries had meteen een plan om het ook nationaal uit te rollen. Dat kon ik helemaal niet overzien, maar ander mensen gelukkig wel."

Gemiste kans van de nieuwe minister en staatsecretaris

Jörgen Tjon a Fong, directeur van De Kleine Komedie: "Het is niet zo dat de cultuur geen goede lobby voert. De taskforce voor de cultuur heeft veel voor elkaar gekregen. Maar de nieuwe minister en staatsecretaris hadden vrijdag de handschoen kunnen opnemen en kunnen laten zien dat ze de sector serieus nemen. Dat is een gemiste kans. Dat stelde teleur. En dan is op ludieke wijze actie voeren voor een heel serieus probleem meer dan welkom."

"We wisten niet wat ons overkwam toen we zagen wat voor sneeuwbaleffect dit kreeg", zegt Ebbinge. "Normaal ben ik niet zo pathetisch, maar ik was zo ontroerd door wat er loskwam. Toen het NOS journaal belde kreeg ik er ook een slappe giechel van. Je zag allerlei mensen weer opveren; we mogen weer wat doen! Om even die frustratie van anderhalf jaar om te zetten naar iets leuks."

'Het voelde heel goed om deze actie te voeren'

Theo Maassen was een van de deelnemers aan Kapsalon Theater. Hij trad op Texel op vanuit theater De Toegift. Tijdens zijn vakantie begon het ook bij hem te kriebelen om aan de actiedag mee te doen. Maassen: "Het voelde heel goed om deze actie te voeren, samen met een echte kapster. We hebben het in de echte wereld gedaan en niet met wat intelligente teksten en slogans.

We hebben ons als sector al zo lang zo braaf gedragen en nu is er een momentum om te laten horen dat wij ook belangrijk zijn. Je wil ook niet in een hoekje gaan zitten wachten tot het je beurt is. Ik kreeg naderhand een compliment, of een belediging dat weet ik nog steeds niet. Iemand uit het publiek zei: Theo, als ik het heel slecht had gevonden, dan was het nog schitterend geweest."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Naast Diederik Ebbinge en Tjon a Fong spreken Jellie Brouwer en Gijs Groenteman in deze uitzending ook met acteur Stefan de Walle, violist Judith Steenbrink en musicalzangeres Nandi van Beurden samen met hun trouwste fans. Luister de special van Kunststof over Kapsalon Theater hier terug:

Special over protestactie Kapsalon Theater - Kunststof

Ster advertentie
Ster advertentie