Bureau Buitenland
VPRO

De vrouw van Marc Dutroux volledig op vrije voeten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De vrouw van Marc Dutroux volledig op vrije voeten

In België komt vandaag Michelle Martin vrij. Samen met haar man Marc Dutroux hield zij in de jaren negentig in de kelder jonge meisjes gevangen die werden mishandeld en verkracht. Vier van hen overleefden dat niet. Regisseur Julie Van den Berghe maakte een toneelstuk over haar. De vrouw die de honden te eten gaf is geen portret en al helemaal geen oproep tot sympathie, zegt Van den Berghe in Bureau Buitenland.

VPRO BB 2608 Dutroux

Het kan ook je buurvrouw zijn

"Maar ik denk wel dat ieder monster iets menselijks heeft," legt Van den Berghe uit. "Wij denken vaak dat criminelen op straat herkenbaar zijn, maar het kan ook je buurvrouw zijn. Als artieste voelde ik me bijna verantwoordelijk om met dat idee iets te doen."

Michelle Martin hielp in de jaren negentig haar man Marc Dutroux, die zes kinderen ontvoerde, en langduig mishandelde en verkrachtte. Vier van hen overleefden het niet. Martin zat 16 jaar cel uit en leefde nog tien jaar onder streng toezicht en is vanaf vandaag volledig vrij.

België heeft dingen laten lopen

In het stuk dat Van den Berghe samen met actrice Marie-Louise Stheins maakte –gebaseerd op een boek van Kristien Hemmerechts– komt ook het collectieve schuldgevoel van de Belgen aan de orde: "Wij hebben als Belgische maatschappij ook veel dingen laten lopen. Daardoor wordt het een hele heftige confrontatie. Je kijkt naar iets wat je zelf hebt toegelaten."

"De vrouw die de honden te eten gaf" gaat eind september in gaat bij het Zuidelijk Toneel in Eindhoven. Later komt het ook in Belgische theaters, aldus Van den Berghe. “Die willen het eerst zien."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie