Bureau Buitenland
VPRO

Hongersnood in Gaza neemt extreme vormen aan: 'Met nietsdoen maken wij ons medeplichtig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongersnood in Gaza neemt extreme vormen aan: 'Met nietsdoen maken wij ons medeplichtig'

In Gaza grijpt de honger om zich heen. VN-chef António Guterres spreekt van een ‘horrorshow’ en een ‘mate van dood en verderf die haar gelijke niet kent in onze tijd’. Intussen onderneemt de Europese Unie weinig concrete actie. In Bureau Buitenland bespreken we wat dat nietsdoen betekent voor de internationale rechtsorde.

Quote

Gazanen zijn zo wanhopig dat ze naar de voedselpunten blijven gaan, hoewel er op ze geschoten wordt

Correspondent Ruth Vandewalle

Video niet beschikbaar

Wanhopig van de honger

In Gaza heerst grote hongersnood onder de bevolking en ook de laatste hulpverleners en journalisten staan op omvallen. Correspondent Ruth Vandewalle hoort dagelijks de noodkreten van haar contacten uit Gaza. "De mensen die ik spreek zeggen dat ze nooit hadden gedacht dat het zo ver zou komen, dat een hele bevolking van twee miljoen mensen echt wordt uitgehongerd."

Bij de voedseldistributiepunten die Israël beheert lopen burgers groot gevaar. Vandewalle: "Er zijn vier voedselpunten, in plaats van de vierhonderd punten die er waren toen UNRWA het voedsel verspreidde. En elke dag krijgen mensen een uur van tevoren het bericht dat ze erheen mogen. Mensen krijgen twintig minuten de tijd om het voedsel mee te nemen, op een open veld, terwijl Israëlische soldaten op ze schieten. Maar de Gazanen zijn zo wanhopig dat ze toch naar die voedselpunten blijven gaan, hoewel ze niet weten of ze levend terugkomen."

Maar liefst 85 procent van de bevolking van Gaza zou in fase 5 van honger terecht zijn gekomen, zegt Vandewalle. "Dat is eigenlijk een onomkeerbare fase. Het lichaam begint dan de eigen organen op te eten. Je ziet overal beelden van volledig uitgemergelde kinderen."

Quote

Als de internationale gemeenschap dit geen halt toeroept, dan gaat het steeds verder en wordt steeds extremer

Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven aan de RUG

Europa kijkt toe

"De situatie is een gevolg van escalatie die je vaak in conflicten ziet, zegt hoogleraar internationale misdrijven Alette Smeulers van de RUG. 'De Palestijnse bevolking is compleet gedehumaniseerd en gedemoniseerd. En als de internationale gemeenschap zoiets geen halt toeroept, dan gaat het steeds verder en wordt steeds extremer."

Het is duidelijk dat honger hier wordt ingezet als wapen en dat het om een oorlogsmisdaad gaat, zegt Christine Van Den Wyngaert, voormalig rechter bij het Internationaal Strafhof. "En je zou je ook kunnen afvragen of dit niet al een bewezen genocide is. Maar het is op zijn minst een ware schande."

De Genocideconventie legt een plicht op aan landen om genocide te voorkomen, zegt Van Den Wyngaert. "Dat er niets gebeurt heeft in de eerste plaats te maken met de regering Trump, maar ook Europa doet niets. En intussen gaan er steeds meer stemmen op die zeggen: wij maken ons met ons nietsdoen medeplichtig aan genocide."

Recent hebben 28 westerse landen een oproep ondertekend om een onmiddellijk einde aan de oorlog te eisen. Het is volgens Smeulers te weinig en te laat. "Alle actie is goed, maar op dit moment telt iedere minuut. En er kan veel meer: het associatieverdrag met Israël moet worden opgeschort, de handelsbetrekkingen opgezegd, er moeten sancties komen. Dat zijn allemaal mogelijkheden."

Gaza lijdt honger: wie neemt verantwoordelijkheid? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie