Buitenland
KRO-NCRV

Hoe nu verder in Moskou? 'Poetin is een echte overlever'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe nu verder in Moskou? 'Poetin is een echte overlever'

De opmars van Prigozjin en zijn Wagner-groep deed flink wat stof opwaaien. Inmiddels zijn de veiligheidsmaatregelen Moskou beëindigd, maar wat betekenen de gebeurtenissen van dit weekend voor de positie van Poetin? We vroegen het aan experts in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Autoriteit van Poetin

"Poetin heeft de touwtjes nog steeds in handen, maar hij heeft behoorlijk aan autoriteit ingeboet", zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies. Sinds Stalin is Poetin de langst regerende Russische leider.

Gezichtsverlies

Volgens Wijninga is Poetin een echte overlever, maar wel een die gezichtsverlies heeft geleden. Niet alleen door de gebeurtenissen van afgelopen weekend, maar ook door de mislukte oorlog in Oekraïne.

Dat Wagner-groep in zijn opmars naar de hoofdstad op weinig verzet stuitte, 'ettert' in het leger, zegt Wijninga. "Er is sympathie voor Wagner en dat kan wel eens zijn eigen negatieve dynamiek krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Poetin heeft imagoproblemen'

Of de ontwikkelingen van afgelopen weekend het einde voor Poetin betekenen, weet historicus en Rusland-deskundige Hubert Smeets niet. "Wat de afwegingen in Rusland zijn, dat kunnen we nooit voorspellen."

Wel denkt Smeets dat Poetin een aantal imagoproblemen heeft. "Die zijn te overwinnen. Bijvoorbeeld door keiharde zuiveringen te doen binnen de eigen gelederen onder mensen die niet loyaal waren." Volgens Smeets zijn er binnen de kring van Poetin nogal wat mensen die 'gedoken' zijn, en niet zo loyaal bleken toen Wagner optrok naar Moskou.

Regime ook zonder Poetin

Volgens Smeets lijkt het misschien dat Poetin een kat is met negen levens, maar het aantal incidenten van de afgelopen tijd wijzen er ook op dat het centrale gezag in Moskou aan het afbrokkelen is. "Dat is het grootste gevaar voor Poetin persoonlijk. Ik denk dat het regime zelf overeind staat."

Volgens Smeets is er op dit moment een enorme machtsstrijd gaande in het Kremlin. "Tussen militairen, tussen geheime diensten, tussen geheime diensten en de zakenwereld. Dat is een verzwakking."

Geen oppositie

Hoewel dit weekend de macht van Poetin onder druk stond, zijn er geen groepen of mensen opgestaan die van de dreigende burgeroorlog gebruik hebben gemaakt en de oppositie zijn gaan voeren. "Het was rustig in de stad. Dat is een teken dat het regime zelf steker is dan we denken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie