Buitenland
VPRO

Jenny stapt nooit meer in een vliegtuig

foto: Janerik Henrikssonfoto: Janerik Henriksson
  1. Nieuwschevron right
  2. Jenny stapt nooit meer in een vliegtuig

In het land waar Greta Thunberg de klimaatspijbelbeweging begon, kiest een groot aantal mensen tegenwoordig voor de trein in plaats van het vliegtuig vanwege het klimaat. Zo ook de Zweedse Jenny Holmberg die in Los Angeles woont en twee weken onderweg is, enkele reis, om haar familie in Stockholm te zien.

Jennie heeft flygskam & klimatångest

Reizen per trein of boot duurt niet alleen langer, het heeft ook gevolgen voor de portemonnee. "Ja, je moet wel wat meer geld sparen voor zo'n reis dan voor een veel te goedkoop vliegticket. Ik moet er gewoon rekening mee houden dat het altijd een dure grap gaat worden als ik mijn familie wil zien", zegt Holmberg in Bureau Buitenland. Ze is naar Los Angeles verhuisd om bij haar partner te zijn. Ze wil daar blijven wonen. Het zal dus niet de enige keer zijn dat ze deze reis zal maken.

Flygskam, vliegschaamte

Ze heeft zichzelf wel eens afgevraagd of het wel zin heeft om niet te vliegen. Zeker als de rest van de wereld wél doorgaat met vliegen. Toch hoopt ze dat ze een verschil kan maken, ook al is het maar klein. "Ik geloof dat het toch uitmaakt wat één persoon doet. Er wordt zo roekeloos gevlogen op dit moment. Als ik alleen al een discussie op gang kan brengen over minder vliegen, dan ben ik tevreden", zegt Holmberg.

Meer verhalen uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur niet alleen interessante, diepgravende en verrassende geluiden over het buitenland. Maar ook uit het buitenland. Luister alle afleveringen terug via een klik op deze deze knop.

Ster advertentie
Ster advertentie