Buitenland
VPRO

Kinky Mutti Merkel boegbeeld van seksuele vrijheid

foto: Instagram, @alejandroberlino
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinky Mutti Merkel boegbeeld van seksuele vrijheid

Je loopt een nachtclub binnen en je ziet ineens Angela Merkel in een wel heel pikante outfit. In Berlijn kijken ze daar niet raar van op. In de extravagante Berlijnse nachtclub KitKatClub zijn kunstwerken te vinden van de ex-bondskanselier die door de kunstenaar is omgedoopt tot het boegbeeld van seksuele vrijheid, vertelt Duitsland-kenner Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Duitsland

"Het is een vrij extravagante club. Je kan er dansen, maar ze hebben ook een sauna, een zwembad en een kinky kelder, dus je hebt een idee hoe het er daar aan toe gaat", beschrijft Nagel. En daar zijn nu bijzondere t-shirts, jurkjes en foto’s te koop waarop Angela Merkel in een latexkostuum als kinky Merkel staat afgebeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vriendelijke mama-look

De kunstwerken komen van de in Berlijn gevestigde Spaanse kunstenaar Alejandro Berlino. Volgens eigen zeggen heeft de kunstenaar Merkel gekozen omdat ze een wereldwijd bekende politicus is met een sterk charisma en een vriendelijke mama-look. Het extreme contrast sprak hem aan. Aan de ene kant de serieuze politicus, aan de andere kant de fetisjcultuur. Die fetisjcultuur is op zichzelf een symbool van vrijheid, en Mutti Merkel, als zijn perfecte muze, is een manier om die vrijheid te eren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Nagel is het niet de eerste keer dat Merkel onthullend in het nieuws is gekomen. "Haar mode was eigenlijk altijd hetzelfde. Dezelfde jasjes, in verschillende kleuren. Met een klein uitstapje in 2008. Naar de opera in Oslo droeg ze een jurk die nogal diep uitgesneden was. De foto van haar decolleté is beroemd geworden, maar voor zover bekend heeft ze nooit meer zoveel bloot laten zien. De schilderijen moet je dan ook vooral zien als iets wat ze dus ook zijn: kunst."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie