Buitenland

Italiaanse maffia verdient miljarden aan vluchtelingen: 'Het is moderne slavernij'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse maffia verdient miljarden aan vluchtelingen: 'Het is moderne slavernij'

De Italiaanse maffia verdient naar schatting miljarden aan migranten, omdat er nauwelijks controle is op de 7000 vluchtelingenkampen in het land. Vrouwen worden geronseld voor sekswerk en mannen werken voor minder dan 10 euro per dag op het land. Jarl van der Ploeg, Italië-correspondent voor de Volkskrant en journalist Jarron Kamphorst praten erover in De Nieuws BV.

Door het opvangsysteem in Italië krijgt de maffia makkelijk grip op de subsidies die binnen komen om migranten op te vangen. Er zijn 7000 kampen en deze worden in veel gevallen particulier beheert. Daardoor ontbreekt de controle.

Vier miljard per jaar

De managers van die kampen mogen zelf beslissen wie ze betalen om medische zorg, kleding en andere diensten te leveren. De kampbeheerders in Italië krijgen 35 euro per dag voor de opvang van een vluchteling. Dat is voor een deel subsidie vanuit de Europese Unie.

Quote

"De maffia verdient naar schatting 4 miljard per jaar aan vluchtelingen"

Jarron Kamphorst

Kamphorst: "De maffiosi zetten zogenaamde 'lege hulzen' op. Bedrijven die zeggen dat ze voedsel of kleding leveren, maar dat doen ze vaak helemaal niet. Van die 35 euro die deze 'lege hulzen' ontvangen gaat vaak maar tien euro naar een migrant en de rest gaat via allerlei kanalen naar de maffia. Naar schatting verdienen ze zo vier miljard per jaar."

Moderne slavernij

Jarl van der Ploeg is in meerdere kampen geweest en ziet dat dit speelt: "Het is een enorm probleem in Italië. Ik was in Cara di Mineo, een van de grootste opvangkampen van West-Europa. Daar zitten duizenden migranten onder erbarmelijke omstandigheden en je ziet dat er echt geen 35 euro per migrant wordt gebruikt om het kamp draaiende te houden."

Veel migranten hebben ook te weinig te eten, waardoor ze op allerlei manieren proberen aan geld te komen. Vaak werken ze 12 uur per dag voor nog geen tien op het land. Vrouwen die op de vlucht zijn worden geronseld om sekswerk te doen.

Kamphorst: "Dat begint al in Afrika. Het gaat om vrouwen uit de meest arme gedeelten van Nigeria. Hierin werkt de Nigeriaanse maffia vaak samen met Italiaanse clans als de Cosa Nostra. Er wordt deze vrouwen vaak beloofd dat ze papieren krijgen en de kans krijgen om naar het beloofde land te gaan. Ze krijgen vaak een briefje met een telefoonnummer mee en komen dan in de handen van pooiers, omdat de controle in die kampen ontbreekt."

Het wordt alleen maar makkelijker voor de maffia

De politiek in Italië heeft geen antwoord op de problemen die er zijn in de kampen. Van der Ploeg: "Ze doen er ook niet zoveel aan. Ze zijn veel meer bezig met het aanpakken van migratie zelf. De nieuwe regering geeft bijvoorbeeld 60% minder uit aan het grootste vluchtelingenkamp in Italië. Het gevolg is dat het nog slechter geregeld is en er nóg minder toezicht komt. Daardoor is het alleen maar makkelijker voor de maffia om geld te verdienen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie