Buitenland
VPRO

'Koninkrijk Duitsland aast op meer land'

foto: EPA/HENDRIK SCHMIDT
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Koninkrijk Duitsland aast op meer land'

Landjepik in eigen land. Dat is wat de burgers van het Koninkrijk Duitsland willen. Meer grond aankopen om hun eigen fantasiestaat uit te breiden. "Ze hebben zelfs hun eigen zelfbenoemde koning", zegt Duitsland-kenner Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Duitsland

Koninkrijkjes stichten

Königreich Deutschland is in principe een soort splintergroep van de extreemrechtse Reichsbürger, zegt Nagel. ''Het zou gaan om zo'n vijfduizend mensen. Ze hebben een zelfbenoemde koning en een eigen perswoordvoerder. Sommigen leven vaak onopvallend bij elkaar op woonboerderijen, met veel land, zijn zelfvoorzienend, verbouwen hun eigen groente etc., en leven echt afgescheiden van de rest van de maatschappij. Anderen hebben een eigen paspoort en hun eigen regels en wetten.'' Het geld om land te kopen, krijgen ze van giften, maar ook van dure workshops en cursussen waarin ze mensen vertellen hoe ze 'uit het systeem' kunnen stappen.

Meerdere bewegingen

Er bestaan meerdere van zulke extreemrechtse groeperingen in Duitsland die in de gaten worden gehouden door de veiligheidsdiensten. "Denk aan de Reichsbürger-beweging, die kwam nog geen twee maanden geleden in het nieuws kwam vanwege haar coupplannen", zegt Nagel. ''De veiligheidsdiensten zien dat die verschillende groeperingen en bewegingen, - ook al bestaan ze allemaal los van elkaar - meer in contact met elkaar komen; dat ze bij elkaar aankloppen om boerderijen en huizen op te kopen en grote stukken land, met name in landelijke streken. “Met het opkopen van land kopen ze ook macht. Ze proberen zich ook aan de wetten en regels van de bondsrepubliek te onttrekken,'' zegt Nagel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarschuwingen

Bewoners uit de deelstaten Sachsen-Anhalt, Brandenburg of Thüringen zijn niet blij met hun nieuwe buren. Nagel: “Er zijn mensen die weggaan uit deze dorpen omdat ze simpelweg niet naast zulke vreemde extreemrechtse groeperingen willen wonen. Maar er zijn ook mensen in die dorpen die met flyers rondlopen om anderen te waarschuwen en die bijvoorbeeld een burgerinitiatief willen beginnen.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie