Buitenland
NOS

Zorg in Afghanistan staat op instorten: 'Dit zal leiden tot de dood van mensen'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorg in Afghanistan staat op instorten: 'Dit zal leiden tot de dood van mensen'

De Afghaanse gezondheidszorg staat op instorten, zeggen artsen en ontwikkelingsorganisaties. Jarenlang financierde de internationale gemeenschap via de Wereldbank de zorg in Afghanistan. Maar nu de Taliban aan de macht zijn, wordt er geen geld meer overgemaakt.

Problemen in ziekenhuizen

Dat leidt nu al tot problemen in de ziekenhuizen, zegt Willem Reussing van ontwikkelingsorganisatie Healthnet TPO in het NOS Radio 1 Journaal. "Langzamerhand stopt het hele systeem. Dan kan een ziekenhuis niet functioneren, kunnen mensen niet geholpen worden en kunnen operaties niet uitgevoerd worden. Dat zal leiden tot de dood van mensen."

Zijn organisatie biedt al sinds de jaren 90 medische hulp in Afghanistan en heeft het hoofdkantoor in Amsterdam. Reussing zegt dat er dringend een oplossing nodig is om de zorg te financieren zonder tussenkomst van de Taliban. “Dat gebeurde eerder ook, toen de Taliban aan de macht waren. Ngo's werden toen rechtstreeks gefinancierd door bijvoorbeeld de EU, USAID en de Wereldbank."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie