Buitenland
NOS

Belarussische oppositie riep op om parlementsverkiezingen te boycotten: hebben kiezers dat gedaan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belarussische oppositie riep op om parlementsverkiezingen te boycotten: hebben kiezers dat gedaan?

Boycot de verkiezingen. Met die oproep kwam oppositieleider in ballingschap Tichanovskaya afgelopen weekend over de parlementsverkiezingen in Belarus. Volgens Tichanovskaya zijn het nepverkiezingen, die niet voldoen aan de standaard van een democratie. En er viel ook weinig te kiezen. Alle vier de partijen op het stembiljet zijn pro-Loekasjenko, de dictator die al bijna dertig jaar aan de macht is.

Belarussische oppositie riep op om de parlementsverkiezingen te boycotten, hebben kiezers dat gedaan?

"Het valt lastig te controleren of kiezers gehoor hebben gegeven aan de oproep. Er wordt gegoocheld met cijfers", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. "Volgens de officiële cijfers is 73 procent van de kiezers naar de stembus gegaan, maar er zijn allerlei beelden van stembureaus waar je ziet dat het niet heel druk is."

Vooraf stemmen

"Het is ook opvallend dat zo’n 40 procent van de kiezers al vooraf zou hebben gestemd", zegt Groot Koerkamp. "Dat is altijd een bekend ingrediënt bij verkiezingen waar fraude wordt gepleegd. Daar is alles min of meer van tevoren bekokstoofd."

Anti-Loekasjenko sentiment

Bij de presidentsverkiezingen in 2020 waren er grote anti-Loekasjenko demonstraties. Maar dat sentiment is volgens Groot Koerkamp niet te vinden in de verkiezingen dit jaar. "Dat is de grond ingestampt. Er is enorme repressie geweest van die demonstraties, het gaat ook nog door tot de dag van vandaag."

Mensen worden nog steeds op basis van foto- of videobewijs opgepakt. "Er zitten nu ruim 1500 mensen vast als politieke gevangen. Sinds 2020 zijn er 150.000 mensen op een of andere manier vervolgd en heel veel mensen, waaronder Tichanovskaya, zijn het land ontvlucht."

Van buitenaf

Je uitspreken tegen Loekasjenko is te gevaarlijk geworden, vertelt Groot Koerkamp. "Familieleden van politiek gevangen worden ook vervolgd. Het enige wat je ziet, is dat de Belarussen die in het buitenland zitten, iets proberen te doen. Dat kan door middel van videotoespraken. Zo is een toespraak van Tichanovskaya op miraculeuze wijze te geweest in diverse supermarkten en winkels. Dat kwam door Belarussische hackers, maar dat is het enige wat je kan doen."

Belarussische oppositie riep op om parlementsverkiezingen te boycotten: hebben kiezers dat gedaan?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie