Buitenland
BNNVARA

War Child bestaat 25 jaar: 'van jonge honden club naar inspiratie voor andere hulporganisaties'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. War Child bestaat 25 jaar: 'van jonge honden club naar inspiratie voor andere hulporganisaties'

25 jaar geleden werd War Child opgericht. Het idee dat kinderen die de oorlog meemaakten ook psychosociale hulp nodig hadden was toen nog heel nieuw. Oprichtster Willemijn Verloop en programmamaker Ernst Suur zijn te gast bij De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Kinderen die een oorlog meemaken hebben vaak veel onzichtbare littekens, met muziek en spel proberen we die wat kleiner te maken." vertelt Verloop over de eerste jaren van War Child. "Met een triangel oorlogstrauma's oplossen, mensen verklaarden ons toen voor gek. Maar het werkte wel."

Suur was, net als Verloop, begin twintig toen hij bij War Child begon. "We waren een jonge hondenclub, die samen op een zolderkamertje geld bij elkaar sprokkelde om onze programma's te ontwikkelen. En het werkte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over de hele wereld

Suur heeft over de hele wereld projecten uitgevoerd, van Kosovo tot aan Afghanistan, maar werkt nu in Nederland voor War Child. "Ook hier zijn veel kinderen met een oorlogstrauma. We merkten dat de kinderen in AZC's het heel lastig hebben. Ze hebben een oorlog meegemaakt, hebben daarna vaak een heftige reis afgelegd en zijn dan ook nog in een land dat ze helemaal niet kennen," vertelt Suur, "Hiervoor hebben we het programma Team up ontwikkeld, speciaal gericht op kinderen in asielzoekerscentra."

Ali B

Veel mensen denken aan Marco Borsato en Ali B, als ze aan War Child denken. Door bekende muzikanten aan de organisatie te koppelen, kregen zij veel aandacht: "Het was eigenlijk erg simpel gedacht, wie bereikt er een groter publiek? Marco Borsato of ik? Dan is de beslissing snel gemaakt," vertelt Verloop.

Voordat War Child er mee begon gebeurde het al vaker dat bekende mensen zich aan hulporganisaties bonden. Maar bij War Child was het anders volgens Verloop: "Wij willen alleen ambassadeurs die zich ook inzetten voor de kinderen, dus ook op pad gaan en hun talent inzetten als hulpmiddel. Niet alleen cheques in ontvangst nemen of aanbieden."

Toekomst

Wat War Child in de toekomst wil bereiken is niet veel veranderd van hun missie 25 jaar geleden. Maar de manier waarop wel. "De toekomst van War Child draait niet om veel groter te worden als organisatie, maar om onze kennis te delen. Met ons team van researchers, die op wetenschappelijk niveau onderzoek doen, ontwikkelen we de juiste methodiek om kinderen te helpen", zegt Verloop.

"Als we deze uitkomsten alleen voor onszelf houden, kunnen we minder kinderen helpen dan als we onze krachten bundelen. Daarom bieden we graag onze kennis aan aan andere organisaties. Hoe meer kinderen we kunnen helpen, hoe beter", zegt Suur.

25 jaar warchild

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie