Buitenland
VPRO

Serviërs vrezen voor het verlies van hun taal

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Serviërs vrezen voor het verlies van hun taal

In Servië woedt een felle discussie over het behoud van de Servische taal. Tegen het einde van deze eeuw zullen maar liefst 3.000 talen verdwijnen, voorspelt de werelderfgoedorganisatie UNESCO. "Daar wordt iedereen in Servië zenuwachtig van," vertelt journalist Arja van den Bergh in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Servië

Servisch wordt beschouwd als een rijke taal die net als het Duits veel naamvallen kent en een lange literaire geschiedenis. Van den Bergh: "Veel Serviërs beschouwen de taal en het Cyrillische schrift als een van de belangrijkste bewakers van hun nationale identiteit."

Vooraanstaande Servische taalkundigen luiden de noodklok over het verlies van de eigen taal. "Er is kritiek op het gebruik van Engelse woorden waardoor een soort Anglo-Servisch dreigt te ontstaan", vertelt Van den Bergh. Met name het Cyrillische schrift wordt bedreigd. De taalkundigen willen daarom dat advertenties en bedrijfslogo’s in de hoofdstad Belgrado in het Cyrillisch worden geschreven.

Taalwedstrijd

Er is een wedstrijd in het leven geroepen: 'Wat is het beste nieuwe Servische woord?' "Iedereen mag meedoen en woorden insturen, en je stuurt het liefst een goed Servisch alternatief in voor een anglicisme," vertelt journalist Van den Bergh. De initiatiefnemers willen hiermee mensen aanmoedigen om de Servische taal te blijven koesteren.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie