Buitenland
NOSNTR

Zesde school in brand in Charleroi, België: 'Elke directeur vraagt zich af: ben ik de volgende?'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zesde school in brand in Charleroi, België: 'Elke directeur vraagt zich af: ben ik de volgende?'

In de Belgische gemeente Charleroi is vannacht voor de zesde keer in twee dagen tijd brand gesticht in een basisschool. Bij vier van de branden lijkt het motief van de brandstichting te draaien om seksuele voorlichtingslessen. Dat blijkt uit graffiti die in de scholen is aangebracht. Bij de laatste twee branden ontbreekt die verwijzing.

Seksuele voorlichting lijkt aanleiding brandstichting Belgische basisscholen

"Alle klassen in het gebouw zijn op dit moment onbruikbaar", zegt VRT-journalist Lauwke Vandendriessche in Nieuws en Co. De zijkant van de school is helemaal afgebrand."Alle leerkrachten zijn erg aangeslagen. De kinderen die er nog waren, van de klassen in een ander gebouw die niet waren beschadigd, waren wel vrolijk, maar waren er wel heel erg mee bezig."

Informatieavond

Dezelfde avond dat de brand werd gesticht was er een informatieavond voor ouders over de seksuele voorlichtingslessen. "Dat was allemaal vlekkeloos gelopen, vertelde de directeur. Geen enkele ouder was daar agressief of lastig. Het was een goed gesprek." Om 21.00 uur vertrok de schooldirecteur naar huis en twee uur later werd hij gebeld door de brandweer. Zijn school stond in de brand.

Motief

De politie vermoedt dat de branden te linken zijn aan nieuwe seksuele voorlichtingslessen. "In de eerste scholen die in Charleroi in brand gestoken werden daar zat graffiti op de muren die heel duidelijk anti-EVRAS, de naam van dat programma over seksuele voorlichting. Er stonden slogans op de muren tegen die lespakketten, dus die link was nogal duidelijk."

Bij deze brand is er echter geen graffiti gevonden. "Er wordt nu getwijfeld of er nu wel een link was. Anderzijds het is nu wel de zesde school in twee dagen tijd. Bovendien werden er in Wallonië geen scholen in brand gestoken." Wat precies het motief was van de dader is nog niet duidelijk. "Maar er lijkt toch op zijn minst een soort copycat-effect of een directe link te zijn met de controverse rond die seksuele voorlichting.

Nieuwe seksuele voorlichtingslessen

Deze week werd er een decreet goedgekeurd over lessen seksuele opvoeding op scholen in Wallonië en Brussel. Leerlingen moeten vanaf nu verplicht twee uur per jaar les krijgen over seksualiteit, relaties en emoties. Die regel geldt voor kinderen in het Franstalig onderwijs, die in het zesde leerjaar (vergelijkbaar met groep 8 op de basisschool in Nederland) en het vierde leerjaar van de middelbare school zitten. Volgens Vandendriessche zou het uiteindelijk maar om vier uur seksuele voorlichting gaan door de gehele schoolloopbaan.

Ophef

Voordat het decreet er kwam, was er in de politiek al ophef over. "Waarover het dan precies moest gaan, op welke leeftijd het moest aangeboden worden. Moest dat al op kleuterleeftijd of moest dat pas later?"

Nadat het decreet werd goedgekeurd, ontstond er ophef op sociale media. "Mensen zijn het oneens met het gegeven dat een school seksuele voorlichting geeft." Er is ook veel desinformatie verspreid over het lespakket, zegt Vandendriessche. "Daarover wordt bijvoorbeeld gezegd dat kinderen in de kleuterklas of op vijfjarige leeftijd zouden leren masturberen. Terwijl het ten eerste niet gaat over die leeftijdsgroep, dat gaat pas over kinderen vanaf 12 jaar en sowieso is leren masturberen geen onderdeel van het lespakket. Dus er worden allerlei dingen verspreid. Er zijn hele emotionele hysterische oproepen van ouders op sociale media."

Hoe nu verder?

Er zijn 44 scholen in de gemeente Charleroi. "Elke directeur vraagt zich op dit moment af: ben ik deze nacht de volgende? Maar wat kan je doen? Je kan niet overnachten op je school, je kan ook geen politiepatrouille bij elke school zetten, dus op dit moment is de gedachte vooral om in te zetten op het beter informeren van ouders."

De Belgische politie is ook hard op zoek naar de brandstichters. "Wie weet waren het telkens dezelfde, dat dat weten we op dit moment niet, maar daar is politie dus ook heel erg mee bezig."

NC charleroi brandstichting

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie