Binnenland
NOS

Olie aangespoeld op Bonaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olie aangespoeld op Bonaire

Op de kust van Bonaire is olie aangespoeld. Toeristen zijn halsoverkop uit het water gehaald toen de olie het eiland bereikte. De lokale autoriteiten hadden die olievlek al ruim twee weken in beeld. Correspondent Caribisch-gebied Dick Drayer, vertelde erover in het NOS Radio 1 Journaal.

De herkomst van de olie blijkt van een schip afkomstig te zijn, in tegenstelling tot de vorige olieramp in 2017, veroorzaakt door een boorplatform. Deze olie lekte vermoedelijk uit de buurt van Trinidad en Tobago en dreef vervolgens richting de Caribische eilanden, waaronder Bonaire. Met eerdere ervaringen van olierampen heeft Bonaire protocollen opgesteld om dergelijke gevaren het hoofd te bieden. "Het eiland heeft ervaring met dit soort gevaren en heeft hier protocollen voor," zegt Drayer. Ondanks deze voorbereidingen blijft het gevaar sluimeren, vooral door het onderwatergedeelte van de olievlek dat niet kan worden tegengehouden door de geplaatste schermen.

Directe gevolgen voor de lokale economie

De afsluiting van het getroffen gebied heeft directe gevolgen voor de lokale economie, vooral voor de toeristische sector. Drayer legt uit: "Voor de vissers is het niet zo'n probleem, maar voor de toeristische sector natuurlijk wel." De duur van de afsluiting zal bepalend zijn voor de economische schade. De lokale autoriteiten hadden de olievlek al ruim twee weken in de gaten via satellietbeelden, maar de aanwezigheid van olie onder het wateroppervlak bleek een onverwachte complicatie. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, maar de effectiviteit van de geplaatste schermen om de olie onder water tegen te houden, blijft onzeker.

De komende dagen zullen cruciaal zijn voor het evalueren van de schade en het bepalen van de juiste herstelmaatregelen. Het herstellen van de getroffen gebieden zal tijd vergen en een gecoördineerde inspanning vereisen van zowel lokale als internationale instanties.

Bonaire

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie