Luchtaanval op school in Myanmar, 22 doden
- Nieuws
- Luchtaanval op school in Myanmar, 22 doden
Officieel geldt er in Myanmar een - door de junta uitgeroepen - wapenstilstand tot eind deze maand; toch was er maandag een luchtaanval op een school in de regio Sagaing. Dat is dezelfde regio die eind maart werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Bij de luchtaanval werden minstens 20 leerlingen en 2 leraren gedood, zegt de oppositie. Zuidoost Azië-correspondent Mustafa Marghadi vertelt meer over de aanval in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
"Het leger ontkend er iets mee te maken te hebben", vertelt Marghadi, "Staatsmedia melden dat etnische milities en verzetsgroepen expres dorpen aanvallen die hen niet steunen. De schuld zouden ze daarna leggen bij het leger. Het leger zegt dus dat dit nepnieuws is." Het lastige van deze uitspraken is volgens Marghadi dat verzetsgroepen er niet bekend om staan dat ze structureel aanvallen uitvoeren op burgerdoelen en het leger daar juist een strategie van gemaakt heeft.
Dat doet het leger om ervoor te zorgen dat burgers het verzet niet meer steunen. "In dit geval hebben verschillende bronnen, waaronder hulpverleners en inwoners, gezegd dat het een legeraanval was. Het lijkt er dus toch wel op dat deze aanval van het militaire regime kwam."
Staakt-het-vuren constant geschonden
Ondanks de aardbeving en de aankondiging van een staakt-het-vuren, ging de oorlog in Myanmar onverminderd door. "Drie uur na de aardbeving zou het leger alweer luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Het staakt-het-vuren is gewoon een wassen neus. Ondanks een verlenging is de situatie ongewijzigd. "
Journalisten krijgen geen compleet beeld van hoe de situatie nu is in het aardbevingsgebied. "Het is wel duidelijk dat het militaire regime grote moeite heeft met het puinhopen van de ramp op te ruimen. Zelfs in de hoofdstad -die in handen is van het leger- wonen ambtenaren buiten in tentjes op voetbalvelden of verlaten kantoren."
In gebieden waar het verzet de controle heeft is lastig te zeggen hoe de situatie nu is: "Het leger heeft de hulp voor regio's daar vaak tegengehouden, dus het is lastig daar zicht op te krijgen."
Verontwaardigde reacties internationaal
"VN-secretaris generaal Guterres zegt dat hij 'bijzonder gealarmeerd is' door de aanval. Maar het lastige is dat dit soort aanvallen regelmatig plaatsvinden. Dus de reacties leiden niet tot acties of gevolgen voor de plegers van die aanvallen." De legerleider was vrijdag bijvoorbeeld op bezoek bij de Russische president Poetin in Moskou. Daar schudde hij ook de hand van de Chinese president Xi Jingpin.
"Het militaire regime voelt zich genoeg gedekt door machtige regeringsleiders om het alarm van de VN-chef naast zich neer te leggen en ondanks het staakt-het-vuren gewoon door te gaan met dit soort luchtaanvallen."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.