Buitenland
NOSNTR

Sacharovprijs is uitgereikt aan Wit Russische demonstranten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sacharovprijs is uitgereikt aan Wit Russische demonstranten

Oppositiepartijen in Wit-Rusland krijgen dit jaar de Sacharovprijs toegekend, een van de belangrijkste Europese mensenrechtenonderscheidingen. Het Europees Parlement, dat de onderscheiding toekent, prijst de oppositie voor het verdedigen van de democratie.

“We wilden de betogers graag een steun in de rug geven, omdat zij lang demonstreren tegen een regime dat niet erkend wordt. En daarnaast wilden we ook graag een blijk van Europese solidariteit laten zien“, vertelt Europarlementariër van de PvdA, Kati Piri, in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Al maanden gaan betogers in de hoofdstad Minsk en elders de straat op om te protesteren tegen de herverkiezing van president Loekasjenko. Ze zeggen dat er op grote schaal gefraudeerd is bij de verkiezingen in augustus, waar ook algemeen vanuit wordt gegaan. De ordediensten treden hard op tegen de betogers en duizenden mensen zijn opgepakt. De EU-landen erkennen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland niet.

Prijs een mooie manier om Europese solidariteit te tonen

Daarom is de prijs voor de oppositie ook erg belangrijk. “Deze prijs is een mooie manier om de aandacht weer te vestigen op dit probleem. Waar een maand geleden de situatie in Wit-Rusland iedere dag in het nieuws was, lijkt het nu wat weg te zakken. Het is daarom belangrijk om weer aandacht te vragen voor de huidige situatie.”

Het Europees Parlement wil graag meer doen, hoewel Piri denkt dat er meer nodig is. “Je ziet dat de Europese Unie met name vanwege het geweld tegen betogers een breed sanctiepakket heeft aangenomen. De situatie zal echter niet alleen veranderen met de Sacharovprijs. Maar als we de maatregelen vasthouden en de mensen vreedzaam de straat op blijven gaan, is de situatie onhoudbaar.”

Nieuws en Co wit rusland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie