Buitenland
NOS

Tientallen doden door verdrukking bij religieus feest Israël

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tientallen doden door verdrukking bij religieus feest Israël

Bij een festival ter ere van het joodse feest Lag BaOmer zijn in Israël volgens lokale media ten minste 44 doden gevallen door verdrukking. Premier Netanyahu noemde de gebeurtenis op televisie "een grote ramp".

Audio bij dit artikel volgt.

Verdrukking

Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Volgens lokale hulporganisaties verkeren er nog zeker 39 mensen in kritieke toestand.

Lokale media meldden eerder dat een tribune was ingestort, waardoor er paniek ontstond. Maar nu lijkt de drukte op de Meronberg de oorzaak te zijn van verdrukkingen. Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. Getuigen zeggen dat mensen werden verstikt en vertrapt in een gang.

Verzameld voor bedevaart

Duizenden ultra-orthodoxe joden hadden zich voor de bedevaart verzameld. Op de feestdag kamperen ieder jaar duizenden ultra-orthodoxe joden op de Meronberg. De autoriteiten gaven toestemming voor 10.000 aanwezigen, maar volgens de organisatie zijn er veel meer mensen op het feest afgekomen - volgens sommige schattingen ging het om 100.000 personen.

Op beelden is te zien dat op de rampplek lijken op een rij zijn gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken plastic. Het gaat volgens lokale media om het grootste evenement sinds het uitbreken van de coronapandemie. De politie liet eerder op de dag al weten dat de coronaregels niet gehandhaafd konden worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie