Buitenland
NOSNTR

Onderzoek van Navalny's lichaam duurt nog twee weken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek van Navalny's lichaam duurt nog twee weken

Het onderzoek naar het lichaam van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny duurt nog twee weken. Dat zegt zijn woordvoerder.

Volgens Navalny's woordvoerder hebben de onderzoekers tegen de moeder en advocaten van Navalny gezegd dat ze het lichaam nog niet aan hen overdragen. Het zou nog een "chemisch onderzoek" moeten ondergaan, dat dus veertien dagen duurt.

'Roept heel veel vragen op'

"Het is natuurlijk een formulering die heel veel vragen oproept en ook associaties met 2020", zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp.

"Toen Navalny werd vergiftigd en er ook heel moeilijk werd gedaan over het afstaan van Navalny voor verdere behandeling in Duitsland."

Moeder geweigerd bij mortuarium

De moeder en advocaten van Navalny werd vandaag de toegang geweigerd bij het mortuarium waar hij mogelijk ligt. Ze zouden toen te horen hebben gekregen dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van Navalny "is verlengd".

"Dit roept zonder meer vragen op over wat er met hem is gebeurd, over de toedracht van zijn overlijden", aldus Groot Koerkamp.

Verdacht overlijden

Joelia Navalny, de vrouw van Navalny, zegt dat haar man is vergiftigd met novitsjok. In een video zegt ze dat er gewacht wordt totdat de sporen van de vergiftiging uit zijn lichaam zijn verdwenen.

De 47-jarige Navalny overleed onder verdachte omstandigheden in een strafkolonie in Siberië. De Russische autoriteiten maakten zijn dood vrijdag bekend. Volgens Navalny's team is hij vermoord, maar het Kremlin zegt niets te maken te hebben met Navalny's dood.

Nieuws en Co 19 februari 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie