Naar homepage
Buitenland

Opnieuw protesten tegen president Loekasjenko in Wit-Rusland
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw protesten tegen president Loekasjenko in Wit-Rusland

Voor de derde nacht op rij werd in de Wit-Russische hoofdstad Minsk geprotesteerd tegen de verkiezingsoverwinning van president Alexander Loekasjenko.

Journalist Step Vaessen is voor Al Jazeera in de hoofdstad en vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de situatie.

Ondanks een oproep van de naar Litouwen uitgeweken oppositieleider Tichanovskaja aan haar landgenoten om hun levens niet te riskeren in confrontaties met de oproerpolitie, gingen honderden Wit-Russen in Minsk en een aantal andere steden weer de straat op.

Daarbij kwam het op meerdere plaatsen tot botsingen met de oproerpolitie die rubberkogels en stungranaten gebruikte om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Kapotgeslagen autoruiten

Ooggetuigen meldden aan persbureau Reuters dat ordetroepen tientallen arrestaties verrichten en op de demonstranten insloegen. Ook zagen ze dat demonstranten uit hun auto's werden gesleurd nadat de ordetroepen de ramen hadden ingeslagen. Nieuwsfotografen werden aangevallen en hun camera's werden vernield.

De betogers zijn woedend over de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. President Loekasjenko heeft volgens de officiƫle uitslag meer dan 80 procent van de stemmen gekregen, terwijl oppositiekandidaat Tichanovskaja op 10 procent is blijven steken. Zowel binnen als buiten Wit-Rusland wordt de uitslag betwist.

Ook in Nederland is het kabinet bezorgd over het het verloop van de verkiezingen in Wit-Rusland en het harde politieoptreden tegen vreedzame demonstranten in de nasleep daarvan. Dat schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Kamer.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie