Buitenland
NOS

Nieuw-Zeelandse premier Ardern stapt op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw-Zeelandse premier Ardern stapt op

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kwam gisteravond met een onverwachte mededeling. Nadat ze verteld had dat de datum voor de komende verkiezingen 14 oktober zal zijn, zei ze vervolgens dat ze daar niet aan zal meedoen. Over ruim twee weken stopt Ardern ermee. Australië-correspondent Meike Wijers bespreekt haar vertrek in het Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Haar vertrek komt in binnen- en buitenland aan als een schok," vertelt Wijers, "Er waren wel eens geruchten dat ze ermee zou ophouden, maar die werden nooit serieus genomen. Blijkbaar zijn ook haar collega's enorm verrast over haar aankondiging."

Geen energie meer

Ardern, die sinds 2017 premier is, zegt dat ze afgelopen zomer heeft nagedacht over haar toekomst in de politiek. Toen kwam ze tot de conclusie dat ze niet verder wil als politiek leider van Nieuw-Zeeland. "Ik weet wat er nodig is voor deze baan en ik weet dat ik niet meer genoeg brandstof heb", zei ze.

Volgens Wijers was dat ook echt aan haar te zien tijdens de persconferentie: "Het is op. Je hoorde het aan haar stem. Ze zag er een beetje bleek en pips uit, eigenlijk vermoeid. Daarom ook de vroege datum van 7 februari."

"Ardern wordt internationaal geroemd om haar empathie, inlevingsvermogen en welbespraaktheid," zegt Wijers, "Maar de laatste tijd was haar populariteit in Nieuw-Zeeland wel iets afgenomen. Veel mensen vinden onder meer dat Ardern de economie na corona niet voldoende op gang heeft geholpen."

"Daarom deed haar Labour-partij het in de peilingen niet zo goed. De verwachting was dat de partij de verkiezingen in oktober misschien wel zou verliezen. Wat dat betreft verlaat Ardern de politiek op een moment dat het niet goed gaat met haar partij. Mogelijk spelen behalve persoonlijke redenen dus ook politieke motieven mee bij haar besluit: geef de partij een kans om met een nieuwe leider de verkiezingen in te gaan."

Nieuw-Zeelandse premier Ardern stapt op

Corona strategie

Tijdens de coronacrisis werd Ardern internationaal geprezen om haar aanpak. Nieuw-Zeeland was maandenlang gesloten voor buitenlandse bezoekers en slaagde er daardoor lange tijd in het virus buiten de deur te houden. Toen er toch besmettingen werden geregistreerd, voerde de regering van Ardern strenge lockdowns in, ook in periodes dat maar een of enkele positieve coronatests werden gemeld.

Door deze zero-covid-strategie bleef het aantal coronadoden in Nieuw-Zeeland weliswaar beperkt, maar de strenge regels kwamen Ardern ook op kritiek te staan. Inwoners van het land verweten hun premier onder meer dat ze te weinig oog had voor de economische belangen van Nieuw-Zeeland, dat normaal gesproken veel geld verdient met toerisme.

Naar verwachting stapt Ardern dus per 7 februari op. De komende dagen wordt gestemd over haar opvolger. Op 14 oktober staan er verkiezingen gepland in Nieuw-Zeeland.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie