Naar homepage
Buitenland

Nieuw-Zeeland stemt via referendum voor legalisering euthanasie
NOS

foto: APfoto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw-Zeeland stemt via referendum voor legalisering euthanasie

Inwoners van Nieuw-Zeeland hebben in een bindend referendum voor de legalisering van euthanasie gestemd. Ook het niet langer strafbaar stellen van wiet voor recreatief gebruik kwam aan bod, maar het lijkt erop dat dit voorstel niet wordt aangenomen. Bij de bekendmaking van de voorlopige resultaten werd gezegd dat nog bijna een half miljoen stemmen geteld moeten worden. Dat is niet genoeg om de stemming voor euthanasie nog te wijzigen.

"Het lijkt erop dat Nieuw-Zeeland nog niet toe is aan legale wiet. De kans dat dat voorstel nog wordt aangenomen, is ontzettend klein. Bij het referendum voor de legalisering van euthanasie was de uitkomst veel duidelijker. Er was al voor gestemd in het Huis van Afgevaardigden en nu is het dus goedgekeurd via dit referendum", zei correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal.

Verwachtingen

Ruim 65 procent van de stemmers zijn tot nu toe voor de euthanasiewet, 34 procent stemde tegen. Het was al de verwachting dat de wet aangenomen zou worden. Zowel premier Ardern als oppositieleider Collins betuigden hun steun voor de wet, die volgend jaar november ingaat.

De euthanasiewet maakt hulp bij zelfdoding mogelijk. Dat geldt voor terminaal zieke mensen die waarschijnlijk binnen zes maanden overlijden en mensen die ondraaglijk lijden.

Nieuw-Zeeland voegt zich met deze wet bij een klein groepje landen. Luxemburg, Canada, België, Colombia en Nederland legaliseerden euthanasie eerder.

Legalisering van wiet

In de voorgestelde wetswijziging rond marihuana zouden mensen in Nieuw-Zeeland 14 gram per dag kunnen kopen en twee planten kunnen kweken. Bij dit voorstel bleven voor- en tegenstemmers dichter bij elkaar in de buurt. Tot nu toe stemde ruim 53 procent tegen de legalisatie. 46 procent stemde voor. Daarmee blijft er met de stemmen die nog geteld moeten worden nog een kleine kans voor een wetswijziging.

"Tot op heden heeft de meerderheid tegen die cannabiswet gestemd. Het idee daarachter was dat voornamelijk de inheemse bevolking, de Maori, het meeste baat zou hebben bij deze wet. Deze groep heeft het meeste last van het feit dat het nu illegaal is. Zij worden drie keer vaker aangehouden en vervolgd", aldus Gabeler.

Onder andere de overzeese stemmen moeten nog geteld worden. Nieuw-Zeelanders die vanuit het buitenland stemmen zijn vaak liberaler. Het definitieve resultaat van de referenda wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie